Masalah utama bila masak lemak telur ialah telur pecah dalam kuah atau gulai. Tak kisahlah sama ada telur itik mahupun telur ayam, kerap kali telur-telur yang dimasak akan pecah.
Masak Lemak Telur, Ini Petua Supaya Telur Cantik, Elok, Tak Pecah
Sebenarnya ada tip yang boleh kita praktik supaya telur untuk masak lemak ini menjadi elok tak pecah bila masak. Berikut cara yang dikongsikan oleh Chef Ahmad Shukri Amiruddin
Petua masak telur supaya tak pecah bila masak. Boleh gunakan telur ayam selain telur itik. Bahan utama yang digunakan ialah cuka.
Berikut langkah demi langkah cara memasak telur ayam atau itik supaya tidak pecah.
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1.Didihkan air, kuantiti suku periuk atau atau agak-agak tenggelam telur.
2. Kemudian masukkan 4 sudu cuka dalam periuk.
3. Bila air mendidih pecahkan telur satu persatu. Biar masak. Cuka itu berfungsi supaya telur tak pecah.
4. Telur akan jadi bulat atau bujur. Bila telur dah masak, tos air dan masukkan telur dalam kuah kuning yang telah dimasak.
Sumber: Chef Ahmad Shukri Amiruddin
Taukey Laksa Bagi Petua Hanya 10 Minit Jer Rebus Laksa Jadi Lembut, Tak Perlu Masak Lama Ini Caranya.
Buat penggemar laksa tentunya mencari cara yang mudah untuk kukus laksa agar menjadi lembut.
Jika nak merebus laksa kering memang memakan masa yang agak lama. Sebenarnya ada petua yang cepat supaya laksa cepat jadi lembut.
Seterusnya ikuti perkongsian puan Suzana Saad yang berkongsi petua yang diberikan oleh seorang taukey laksa.
Dulu saya kalau nak buat laksa, malas bab nak rebus laksa sbb kena rebus lama. Tapi lepas dapat cara baru dari tokeh laksa, anytime terasa nk makan laksa, terus pi cari ikan.
Cara penyediaan:
Rendam laksa kering tu semalaman atau 2 jam pun ok dah
Dengan air rendam tu, rebus hingga mendidih dalam 10 minit.
Tutup api & tutup piuk.
Biarkan dalam air panas tu 1 jam. Kenudian boleh tapis laksa tapi jangan basuh ye. Biarkan dalam penapis macam tu ja. Dah boleh makan.
Selamat mencuba!
Sumber: Suzana Saad
Bila Masak Lemak Cili Padi Telur Jadi Hancur, Chef Ini Kongsi Petua, Hasilnya Pejal Bulat!
“Rindunya nak balik kampung nogori, nak makan masakan mak di kampung! Lagi-lagi masak lemak cili padi telur itik.”
Tentunya ramai yang mengemari masak lemak telur cili padi. Memang akan pilih lauk ni tanpa jemu jemu.
Biarpun resipinya mudah sekadar cili padi, kunyit hidup, serai dan santan namun nak pastikan telurnya tidak hancur kena ada skill!
Nak tahu cara untuk memastikan telur pejal iaitu tidak pecah ada caranya. Ikuti petua yang diberikan oleh Chef Shukri.
Hari ni masak Lemak Telur. Telur Itik tak ada. Saya guna telur ayam. Saya nak bagi petua macamana nak masak telur supaya tak pecah bila masak.
Petuanya:
1. Didihkan air panas masukkan 4 sudu cuka.
2. Bila mendidih pecahkan telur satu persatu. Biar masak. Cuka itu berfungsi supaya telur tak pecah. Telur tu akan jadi bulat atau bujur.
3. Lepas dah masak tapis dan masukkan telur tu dalam kuah kuning yang telah dimasak.
Selamat mencuba!
Sumber: Ahmad Shukri Amiruddin
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Resipi Sambal Penyet Yang Mudah, Tapi Sedap. Rahsianya Tak Letak Bawang, Tapi Rasa sebiji Macam Kat Kedai!
Anda peminat Ayam Penyet, terutama sambalnya? apa kata cuba resipi sambal penyet ala Indonesia yang dikongsikan oleh saudari Juwita Afifah. Nak tahu apa yang specialnya sambal penyet ni? Rupa-rupanya resipi ini tak menggunakan bawang. Macam pelik kan, biasanya bawang antara bahan wajib ada.
Nak tahu caranya, jom baca ni.
RESEPI SAMBAL PENYET PALING SEDAP
Saya ni memang sangat suka makanan indonesia, terutamanya nasi ayam penyet. Dari zaman bujang lagi duk layan nasi ayam penyet ni. Siap belajar macam-macam resepi sambal penyet. Tapi semua resepi tu macam ada tak kena. Masih belum betul-betul puas hati dan belum sama macam kedai faveret. Hahahah.
Haritu, ada lah terfikir nak cuba cari resepi yang memang dari orang indonesia. Cari punya cari, terjumpa lah satu resepi ni. Pelik sikit resepi dia, sebab tak letak bawang merah. 😅 Macam risau jugak, takut tak sedap, sebab sebelum ni resepi sambal penyet semua kena letak bawang banyak-banyak. Haha.
Tapi rupa-rupanya resepi ni memang PERFECT. Sedap sangat-sangat bagi tekak saya. Memang rasa macam tak perlu beli kat kedai dah. Hahaha.
Resepinya mudah saja.
Bahan-bahan :
Tomato (belah 4)
Cili besar
Cili padi
Belacan
Ikan bilis (segenggam)
Minyak masak
**Takde sukatan khusus. Agak-agak je ikut selera kita. Nak sedap, lebihkan tomato. Nak pedas, lebihkan cili padi. Nak merah, lebihkan cili besar. Haaa begitulah.
Cara-cara :
- Goreng ikan bilis dengan sedikit minyak sehingga garing.
- Bila ikan bilis dah garing, terus masukkan tomato ke dalam kuali gorengan ikan bilis tadi.
- Masukkan pula cili besar, cili padi dan belacan.
- Goreng sehingga layu.
5. Bila semua dah layu, tutup api, dan biarkan sejuk.
6. Setelah sejuk, baru masukkan dalam blender. Blend kasar sahaja, guna butang pulse. Atau boleh juga guna chopper, atau tumbuk guna lesung batu.
7. Saya punya ni saya guna hand blender.
8. Dah siap blend kasar, masukkan semula sambal tadi ke dalam kuali yang sama.
9. Masak sehingga kering air dan pecah minyak. Letak garam sikit. Boleh tambah gula jika suka.
10. Siap!
Resepi ni memang resepi sambal penyet terbaik yang saya pernah rasa. Dan suami pun memang konpem bertambah nasi bila saya buat sambal penyet ni. Alhamdulillah. 😍
Selamat mencuba semua.