
Masalah utama bila masak lemak telur ialah telur pecah dalam kuah atau gulai. Tak kisahlah sama ada telur itik mahupun telur ayam, kerap kali telur-telur yang dimasak akan pecah.
Masak Lemak Telur, Ini Petua Supaya Telur Cantik, Elok, Tak Pecah
Sebenarnya ada tip yang boleh kita praktik supaya telur untuk masak lemak ini menjadi elok tak pecah bila masak. Berikut cara yang dikongsikan oleh Chef Ahmad Shukri Amiruddin
Petua masak telur supaya tak pecah bila masak. Boleh gunakan telur ayam selain telur itik. Bahan utama yang digunakan ialah cuka.
Berikut langkah demi langkah cara memasak telur ayam atau itik supaya tidak pecah.
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1.Didihkan air, kuantiti suku periuk atau atau agak-agak tenggelam telur.
2. Kemudian masukkan 4 sudu cuka dalam periuk.
3. Bila air mendidih pecahkan telur satu persatu. Biar masak. Cuka itu berfungsi supaya telur tak pecah.
4. Telur akan jadi bulat atau bujur. Bila telur dah masak, tos air dan masukkan telur dalam kuah kuning yang telah dimasak.
Sumber: Chef Ahmad Shukri Amiruddin
Nak Rebus Jagung Lebih Enak Dan Tak Kecut Selepas Di Rebus, Begini Langkahnya!

Jagung yang siap direbus biasanya akan kecut isinya selepas diangkat daripada air rebusan. Keadaan ini buat jagung rasa tak sempurna malah ketika makan pun rasa kurang kenyal.
Sebenarnya ada caranya untuk memastikan jagung kekal kenyal, padat dengan isi dan tak mengecut ketika direbus. Cara ini juga buat jagung lebih enak dan manis serta segar rasanya.
Perkongsian Hisham Salleh ini ternyata mendapat perhatian ramai.
Ada yang tanya, kenapa bila rebus jagung, angkat je jagung tu mesti kecut isinya dan jadi tak cantik. Isinya berkedut-kedut dan tak licin. Nak mengelakkan jagung kita kecut selepas direbus, macam ni caranya.
1. Ketika merebus jagung, jangan terus masukkan garam.
2. Biarkan jagung direbus sampai masak dahulu.
3. Apabila jagung sudah masak, ambil sedikit garam dan masukkan ke dalam air rebusan.
4. Biarkan sekejap kemudian barulah diangkat.
5. Insyaallah jagung rebus akan cantik dan tak kecut isinya bila diangkat.
6. Angkat dan toskan.
Sumber: Hisham Salleh
Cara Kukus Buat Puri Tomato Campuran Ubi Bit Merah Di Rumah. Tanpa Pewarna Dan Tahan Lama Hingga Seminggu.

Tomato puree atau puri tomato adalah antara bahan masakan yang sering ada di rumah. Selalunya bahan masakan ini, kita beli je di kedai. Bagaimana pun, bagi yang suka kepada bahan masakan tanpa pengawet, boleh cuba buat sendiri di rumah.
Menerusi perkongsian seorang surirumahtangga, Puan Rita Nadz,ini boleh boleh dijadikan panduan untuk buat bahan masakan ini. Menurutnya, puri tomato ini boleh bertahan sehingga seminggu. Sesuai bagi yang suka buat pizza, spaghetti, lamb shank dan sebagainya. Memang rasa fresh!
IKUTI PERKONGSIAN INI.

Bahan-bahan:
12-15 tomato
2- 3 keping beet root
* Kak Rita tak suka guna gula pasir dalam lauk jadi beet root ni sesuai sangat sebagai pemanis dan pewarna asli.
Cara penyediaan:

Susun buah tomato dan potongan ubi bit dalam dulang pengukus
Kukus selama 20-25 minit (tak perlu tambah air dalam dulang berisi tomato dan beet root.

Dah siap kukus, kisar (tak perlu tambah air ok-jus dia sendiri dah cukup banyak).

Masukkan dalam bekas kaca utk disimpan dalam peti sejuk kalau kalian malas nak gunakan dalam masakan kalian hari ni.

Kalian boleh gunakan puree ni utk topping pizza, Sos pasta, lamb shank, red stew, ikan 3 rasa
apa² je la yang kalian suka.
Selamat mencuba!
Sumber: Rita Nadz,
Nak Buat Sendiri Nasi Arab Tapi Tak Reti? Ikut Je Step By Step Ni ,Gerenti Jadi!

Bila duduk rumah ni, untungnya boleh asah skill memasak. Mana taknya, pantang nampak ibu macam tak berapa nak busy, ada la yang request makanan yang susah-susah!
Misalnya macam resipi yang min nak share hari ni, Nasi arab. Sesetengah resipi ada guna rempah tambahan kan untuk bagi sedap? Haaa tak payah semua tu! Ikut Je cara ni, mudah, ringkas & paling penting sedap. So… tunggu apa lagi? P cari pen kertas catit resipi dari Noor Atika Mahamood ni cepat!
~~ Assalammualaikum, hari ni sy nak kongsikan resepi Nasi Arab yg simple utk berbuka… Resepi ni sy R&D sendiri (olah sedikit drpd resepi2 yg sy study),,setiap org kan ada cara dan citarasa sendiri,, 😃😁 ok Jom tgk bahan2 dan tutorial dibawah 👇👇👇
NASI ARAB SIMPLE 👩🍳👩🍳👩🍳
Bahan rebus ayam :
– 4 ketul ayam bahagian peha
– 1 sk ketumbar
– 1 sk jintan putih
– 1 sk jintan pedas
– 1 sk lada hitam
– 1/2 sk lada putih
– 1 kiub ayam
– 1 biji tomato belah 4
– 1 sk rempah beriani
– sedikit garam
** Cara memasak ada pd setiap gambar.
Cara-cara rebus bahan:-
1. Rempah ratus utk rebus ayam dan menumis nasi.
2. Cuci ayam bersih2, toskan, hiris2 mcmni supaya bila rebus nanti.. Segala rempah ratus meresap dlm ayam. Ayam akan jd sedap in sha Allah 😊
3. Masukkan rempah2 utk rebus ayam. Ketumbar,jintan putih, jintan pedas, lada hitam, lada putih, garam, kiub ayam, tomato & rempah beriani.
4. Masukkan air.
5. Rebus sampai ayam empuk.
6. Bila dah empuk, keluarkan ayam dan toskan. Ayam akan digaul dgn bahan2 perap pula. Air rebusan ayam akan digunakan utk masak nasi.
Bahan Perap Ayam :
– 1 sb sos tiram
– 1 sb sos cili
– 1 sk serbuk ketumbar
– 1 sk serbuk bwg putih
– 1 sb serbuk kari
– 1 sb madu
** gaul dan perap ayam. Kemudian bakar.
Nak beli barang dapur yang super murah? Meh klik kat SINI !
Cara-cara perap & goreng ayam :-
1. Lumurkan rempah2 dan perapkan sekejap. Sy perap setengah jam je. (kejar masa nk masak takut lewat nnti tak sempat nk buka puasa)🤣
2. Bakar ayam, suhu 230’c masa 30minit @ikut oven masing2.
** ayam ni kalau tak nk bakar pun blh. Blh juga kukus ayam diatas /nasi atau goreng. Ikut citarasa masing2 lah ye. Mana2 yg senang bg kita.
3. Selepas 30minit, ayam siap dipanggang.
Bahan Nasi :
– 2 cawan beras basmathi (rendam 20min)
– 3 sekawan
– 1 biji bwg besar hiris
– sedikit halia hiris
– 2 sb butter + 2 sb minyak masak
– 2 sb rempah beriani
– Sedikit pewarna kuning
1. Utk nasi pula, panaskan butter+minyak, tumiskan bwg besar, halia dan 3 sekawan sampai naik bau. Selepas itu masukkan rempah beriani.
2. Masukkan beras basmathi yg dah direndam 20minit. Tumis sekejap. Lps tu masukkan air rebusan ayam td. Nisbahnya -> 1 cawan nasi = 1 cawan 1/2 air ( 1 : 1 1/2)
Sy masak 2 cawan nasi. Bermakna Sy masukkan 3 cawan air rebusan ayam. Ok faham kn? 😊
3. Alhamdulillah cantik kejadiannya 😍
** Sy tak tambah garam pd nasi sbb air rebusan ayam td dh ada garam. Tp terpulang citarasa masing2 samaada nk tambah garam lg atau tidak.
4. Masukkan pewarna kuning sikit. Cara sy pakai syringe (baru).
Lps tu tutup periuk biar nasi kering lg 10 minit baru gembur2 pakai garfu.
Bahan Salad Salsa :
– 1 biji tomato
– 1 biji bwg sederhana besar
– 1/2 biji timun
– 2 tangkai daun ketumbar
– sedikit garam, gula dan jus lemon
** Potong kiub bahan2 diatas, gaul dgn garam dan gula. Perahkan jus lemon. Siap.
Bahan Sambal :
– 1 biji tomato
– 2 biji bwg putih.
– 2 biji lada merah basah
– 5 biji cili padi
– setangkai daun ketumbar
– gula, garam sesedap rasa
** Blendkan bahan2 diatas bsama sedikit air. Kemudian masak dlm periuk sampai agak pekat sikit. Perasakan. Siap !!!