Masalah utama bila masak lemak telur ialah telur pecah dalam kuah atau gulai. Tak kisahlah sama ada telur itik mahupun telur ayam, kerap kali telur-telur yang dimasak akan pecah.

Masak Lemak Telur, Ini Petua Supaya Telur Cantik, Elok, Tak Pecah

Sebenarnya ada tip yang boleh kita praktik supaya telur untuk masak lemak ini menjadi elok tak pecah bila masak. Berikut cara yang dikongsikan oleh Chef Ahmad Shukri Amiruddin

Masak Lemak Telur, Ini Petua Supaya Telur Cantik, Elok, Tak Pecah

Petua masak telur supaya tak pecah bila masak. Boleh gunakan telur ayam selain telur itik. Bahan utama yang digunakan ialah cuka.

IKLAN

Berikut langkah demi langkah cara memasak telur ayam atau itik supaya tidak pecah.

LANGKAH DEMI LANGKAH: 

1.Didihkan air, kuantiti suku periuk atau atau agak-agak tenggelam telur.

IKLAN

2. Kemudian masukkan 4 sudu cuka dalam periuk.

Masak Lemak Telur, Ini Petua Supaya Telur Cantik, Elok, Tak Pecah

IKLAN

3. Bila air mendidih pecahkan telur satu persatu. Biar masak. Cuka itu berfungsi supaya telur tak pecah.

4. Telur akan jadi bulat atau bujur. Bila telur dah masak, tos air dan masukkan telur dalam kuah kuning yang telah dimasak.

Sumber: Chef Ahmad Shukri Amiruddin

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI