HFMD yang masih belum menampakkan tanda-tanda untuk surut semakin membimbangkan ibu ayah. Nak bawa anak keluar berjalan atau hanya
sekadar membeli barang keperluan rumah juga buat ibu ayah makin risau.

Sikap berjaga-jaga dan sentiasa peka dengan perkara yang membolehkan kuman dan virus ini dijangkiti seperti penggunaan troli di mall dan indoor playground sebaiknya dielakkan. Ini penting!

Selain itu ibu ayah juga perlu bersihkan tangan anak-anak sebaik bermain. Mahu lebih yakin lagi, ibu bolehlah mencontohi doktor manis ini demi memastikan anaknya bebas virus ini.

Anaknya yang sudah tiga kali terkena jangkitan HFMD ini dalam masa 5 bulan buat dia semakin takut. Fobia dengan situasi ini, Hani Mynis sediakan beg lengkap khusus untuk elakkan HFMD setiap kali keluar. Wajib contohi!


Beg jalan Aqil (& pencegahan HFMD)

Sekarang ni musim HFMD tengah sakan merebak kan? Selepas insiden Aqil kena HFMD kali ketiga (dia dah pernah kena HFMD tiga kali berturut-turut dalam tempoh lima bulan 2016) dulu-dulu, Hani jadi sedikit paranoid dengan kebersihan sekeliling Aqil kalau kitorang bawa dia berjalan terutamanya ke pasaraya atau taman permainan dalam kompleks membeli belah (kesian anak ibu, paranoid punya pasal
setahun lebih ibu ayah “haramkan” dia dari jejak “indoor playground” ?).

Oleh itu, kitorang pastikan beg jalan Aqil lengkap dengan barang yang kitorang perlukan untuk pastikan sejarah tak berulang.

Tapi kalau setakat berjalan dekat-dekat ke pasaraya, atau ke taman permainan, “beg jalan Aqil” lah penyelamat. Beg jalan Aqil ni memang ditinggalkan je sangkut dalam kereta jarang bawa masuk rumah kecuali nak ‘restock’ barang dalam beg. Sebab tak nak ada risiko beg tertinggal dan keluar berjalan tanpa beg ni ?

Memandangkan ada yang tanya apa yang wajibkan bawa dalam beg jalan Aqil ni, hani buatkan post panjang lebar ni.

List Barang Wajib Ada:

Penting:

1. Antibacterial wipes
Ni kiranya barang paling penting yang wajib ada dalam beg jalan Aqil ?. Hani gunakan untuk lap troli, ‘baby chair’ kat restoran atau kedai makan, atas meja makan kat restoran/kedai makan pun hani lap kadang2 terutamanya kat kawasan Aqil akan pegang.
Dalam beg ni juga ada tisu basah.

IKLAN


2. Hand sanitizer
Benda kedua penting. Hani lebih suka Hand sanitizer jenis spray macam ni. Senang nak guna. Hani sembur kat tangan dia sejurus dia masuk kereta dari mana-mana tempat yang kitorang pergi (dari pasaraya/taman permainan/indoor playground) sebab dia dalam kereta suka makan biskut.


3. Gel aloe vera
Untuk pelbagai kegunaan macam hani pernah share dalam post “medical kit Aqil” sebelum ni. Punyalah berkesan, untuk medical kit Aqil pun ada untuk beg jalan Aqil pun ada benda alah ni. Terutamanya untuk merendahkan suhu badan dia kalau badan dia dedor dalam kereta atau demam dalam perjalanan ke klinik.

4. Sapu tangan / napkin

5. Plastik sampah (bonus kalau wangi ?)
Untuk masukkan pampers anak yang dipakai, atau masukkan baju kotor

IKLAN

Lagi-lagi sekarang musim HFMD tengah merebak, kalau terpaksa masukkan Aqil dalam troli, sebelum itu kitorang lap dulu di bahagian pemegang dan tempat yang boleh dia capai dengan ‘antibacterial wipes’.

Hani sembur juga ‘hand sanitizer’ pada tangan Aqil sebelum dia duduk dalam troli dan sejurus kitorang masuk ke dalam kereta lepas membeli belah ni.

Sekarang tengah musim ni, kalau boleh elakkan lah bawa anak ke ‘indoor playground’ terutamanya untuk anak kecil bawah 3 tahun. Huhu mereka paling mudah terjangkit sebab antibodi masih lagi belum berkembang sepenuhnya.

Lagi-lagi kalau anak sejenis yang masukkan semua barang dalam mulut, bola-bola dalam “ball pit” tu pun dia nak masukkan dalam mulut.

P/s: Walaupun tiga kali Aqil kena HFMD bukan lah semata-mata disebabkan indoor playground/troli pasaraya, this is the least that we
can do. Kita tak boleh kawal kebersihan semasa di taska/rumah pengasuh.

Apa yang penting selain kita ambil langkah berjaga-jaga untuk sedaya upaya elakkan anak terkena HFMD ialah kesedaran untuk kuarantin
anak kita kalau dia dah terkena HFMD untuk mengelakkan anak kita menjangkiti kanak-kanak lain.

Kredit: Hani Mynis