Pengambilan nasi yang berlebihan sememangnya tidak sihat bagi penghidap kencing manis. Kandungan karbohidrat (gula) yang tinggi dalam nasi membuatkan penghidap diabetes takut untuk makan nasi.

Nasi sebenarnya taklah salah, malah janganlah gerun nak ambil nasi. Apa yang penting kenalah tahu nasi bagaimana yang selamat untuk di makan. Kalau mak mentua atau bapa mentua alami masalah ni, anda bolehlah lakukan seperti yang disarankan oleh Saintis dari Mardi, Dr Suri Roowi.


NASI DAN DIABETIS – APA YANG ANDA PERLU TAHU?

  1. Nasi dari beras yang di kukus mempunyai nilai Indeks Glisemik (GI) yang rendah. Ia lebih sesuai untuk pesakit diabetis berbanding nasi yang dimasak dengan kaedah biasa.

GI merujuk kepada nilai gula dalam darah.

2. Nasi keras mempunyai nilai GI yang rendah. Jadi, nasi keras lebih sesuai untuk pesakit diabetis berbanding nasi lembik.

3. Nasi sejuk yang disimpan pada suhu 4 darjah Celcius selama 24 jam lebih sesuai untuk pesakit diabetis kerana GI yang rendah berbanding nasi panas.

4. Nasi dari beras hancur mempunyai GI yang tinggi (86) dan kurang sesuai untuk pesakit diabetis. Nasi biasa mempunyai GI (83).

IKLAN

5. Nasi yang dimakan bersama sayur-sayuran tinggi fiber larut air, seperti kacang bendi lebih sesuai untuk pesakit diabetis, kerana ia meningkatkan kepekaan terhadap insulin.

6. Nasi goreng pula lebih sesuai untuk pesakit diabetis, berbanding nasi putih kerana mempunyai nilai GI yang lebih rendah.

IKLAN

7. Bubur lebih tinggi GI berbanding nasi.

Dapatkan nasihat Dr anda. Makan ikut kadarnya.

#DrSuriRoowi
Principal Scientist

Kredit: Dr Suri Roowi