Kita sendiri tidak tahu cara bagaimana pengakhiran hidup kita, namun semua antara kita tentunya mahukan yang terbaik sama ada buat diri kita yang akan ‘pulang’ ke negeri abadi bahkan buat yang ditinggalkan, semahunya kita dipersiapkan sebaik mungkin.

Namun apalah daya bila mana seorang ibu tunggal ini yang juga merupakan pesakit Covid-19, terpaksa melepaskan anak-anaknya yang masih kecil. Kisah pengkahiran hidupnya cukup menyentuh hati, bila mana sebelum menghembuskan nafas terakhir masih sempat memberi pesan kepada anak-anaknya untuk pergi ke rumah anak yatim.

Ini sebagaimana memetik petikan berita yang dikongsikan oleh Astro Awani.

Seorang ibu tunggal di Thailand yang dijangkiti COVID-19, sempat berpesan kepada dua anak perempuannya berusia tujuh dan sembilan tahun, supaya pergi ke rumah anak yatim, sebelum menghembuskan nafas terakhirnya.

Pemeriksaan awal menggunakan kit ujian pantas COVID-19 mendapati ibu berusia 43 tahun itu, seorang tukang urut, positif COVID-19, dua anaknya juga turut dijangkiti.

Media tempatan pada Isnin melaporkan wanita tersebut mengalami gejala termasuk sakit dada, sukar bernafas dan batuk kira-kira tiga hari dan meninggal dunia di rumah ketika menunggu bantuan.

Tidak Dapat Rawatan Di Hospital 

Sehari sebelum, seorang jiran membawanya ke hospital dan pulang semula pada hari yang sama. Wanita itu tidak dimasukkan ke wad, kemungkinan disebabkan terlalu banyak kes COVID-19 di hospital.

Rakaman video yang menunjukkan dua anak perempuannya sayu menyaksikan jenazah ibu mereka dibawa dengan tandu oleh sukarelawan, di daerah Bang Phli di Samut Prakan, Thailand, tular di media sosial dengan lebih 800,000 tontonan setakat ini.
Dua beradik itu sedang dirawat di hospital.

IKLAN

Ibu Tunggal Sempat Berpesan Pada Anak Untuk Pergi Ke Rumah Anak Yatim Sebelum Meninggal. Undang Pilu!

Kisah ibu tunggal di Samut Prakhan itu dan mayat empat lelaki gelandangan yang dijumpai di tepi jalan di Bangkok minggu lalu menunjukkan betapa jangkitan COVID-19 telah kian mencengkam negara ini.

Jumaat lalu Perdana Menteri Prayuth Chan o-cha menyatakan kebimbangannya dengan laporan mengenai mereka yang meninggal dunia di tepi jalan dan di rumah ketika menunggu bantuan perubatan.

Pada Selasa, Thailand mencatat 14,150 kes baharu COVID-19 dan 118 kematian, mengumpul jumlah jangkitan keseluruhan kepada 526,828 dan 4,264 kematian setakat ini.
Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) menyatakan sejumlah 171,921 pesakit masih dirawat di hospital dengan 4,284 dalam keadaan kritikal dan 954 memerlukan bantuan alat pernafasan.

Menurut CCSA kematian melibatkan 64 lelaki dan 54 wanita berusia antara 25 hingga 96 tahun termasuk 115 warga tempatan dan seorang warga Myanmar, Kemboja dan India.

IKLAN

Sumber : Astro Awani

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Ibu Tunggal Sempat Berpesan Pada Anak Untuk Pergi Ke Rumah Anak Yatim Sebelum Meninggal. Undang Pilu!

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BUAT ROTI JALA VIRAL dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/ceriakan-hati-dengan-buat-roti-jala-viral/ atau  whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Ibu Tunggal Sempat Berpesan Pada Anak Untuk Pergi Ke Rumah Anak Yatim Sebelum Meninggal. Undang Pilu!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Ibu Tunggal Sempat Berpesan Pada Anak Untuk Pergi Ke Rumah Anak Yatim Sebelum Meninggal. Undang Pilu!