Menjadi ibu bapa moden pastinya mempunyai banyak cabaran dan membesarkan anak pada zaman sekarang sudah tentu berbeza sekali berbanding dulu.
Kesibukkan sebagai ibu bapa sudah tentu sukar untuk mendidik anak terutama mengenai pendidikan Islam. 
Menarik dengan perkongsian guru ini,  Cikgu Zahran memberi panduan bagaimana untuk mendidik anak menghafal Al-Quran. 

Kita takkan dan(sempat) ajar anak sendiri dirumah walaupun hang cikgu, suri rumah, ustaz, pendakwah bebas, founder produk mahupun pencetus ummah..nak tak nak kena hantar anak mengaji dengan orang. Kadang kadang anak sendiri bukan mau mengaji dengan kita.

 

Walau macam mana pun aku kongsi tips dari blog almukhlisin.
BERIKUT ADALAH 8 TIPS UNTUK MEMDIDIK ANAK-ANAK MENGHAFAZ AL-QURAN YANG AKAN SAYA KONGSI BERDASARKAN PENGALAMAN SAYA :

1. MEMAINKAN CAKERA PADAT VIDEO (CD) SURAH YANG SENANG DIHAFAL.
Ibubapa boleh memainkan cakera padat video Al-Quran di rumah atau di dalam kereta ketika hendak ke mana-mana saja. Memainkan VCD surah-surah Al-Quran pada setiap masa mampu menimbulkan minat anak-anak terhadap surah yang diperdengarkan. Anda juga boleh perkenalkan surah-surah pendek kepada anak-anak.

2. MENDAHULUKAN MENGAJAR AL-QURAN BERBANDING MEMBACA DALAM BAHASA MELAYU DAN BAHASA INGGERIS. JANGAN FIKIR ATAU RISAU ANAK ANDA BERKEMUNGKINAN TIDAK DAPAT MEMBACA.
Hal ini juga penting bagi ibubapa yang perlukan anaknya boleh menghafaz Al-Quran dengan baik. Mengajar banyak perkara dalam satu masa kemungkinan anak-anak akan menjadi keliru dengan apa yang dipelajari secara serentak. Fokus anak-anak juga pastinya teralih kepada sesuatu selain hafazan mereka.

3. MEMULAKAN DENGAN MENGHAFAL SEBELUM MENGENAL HURUF AL-QURAN.
Mengikut kajian sains, kanak-kanak yang belajar menghafal dapat meningkatkan kuasa otak kirinya. Otak kiri bertanggungjawab untuk menganalisa secara analitikal seperti sains, matematik dan bahasa manakala otak kanan pula bertindak untuk berfikir secara holistik seperti perkara berkaitan seni dan muzik. Ramai juga penghafal Al Quran daripada kalangan orang buta. Ini bermakna seseorang yang tidak mengenal huruf juga boleh menghafal Al Quran dengan baik.

4. BIASAKAN DIRI UNTUK MEMPERDENGARKAN SURAH DARIPADA AL-QURAN KETIKA ANAK SEDANG TIDUR.
Menurut pengetahuan saya, pada usia dua tahun lapan bulan anak-anak sudah boleh menghafaz lapan surah pendek dan sekurang-kurangnya 17 surah apabila usia mencecah umur tiga tahun. Mereka telah diperdengarkan dengan surah-surah Al-Quran sejak masih bayi lagi.
Menurut satu kajian luar negara, memperdengarkan lagu dengan irama yang perlahan ketika bayi tidur mampu meningkatkan kemampuan memori si bayi tersebut. Oleh itu, pilihlah audio bacaan Al-Quran yang dibacakan secara jelas dan perlahan-lahan.

Baca Juga: Sebab Jati Diri, Ibu Ini Tak Kisah Anak ‘Travel’ Jauh Naik ‘Train’ Ke Sekolah Dari Putrajaya Ke Kuala Lumpur.

Baca Juga: [VIDEO] “Dah Sampai Panggilannya. Saya Berdoa Mana Yang Terbaik Buatnya.” – Fizz Fairuz Luah Syukur.

IKLAN

 

5. GUNAKAN DAYA KREATIVITI IBU BAPA UNTUK MENARIK MINAT ANAK-ANAK TERHADAP AL-QURAN.
Kad imbasan juga boleh digunakan untuk membantu menarik minat anak-anak. Sebagai contoh, bayi berusia setahun akan membuatkan ibu bapa terpaksa menarik perhatian bayi mereka untuk menyebut setiap kad imbasan kerana pada waktu ini, mereka dalam peringkat suka meneroka dan mula melakukan pelbagai kerja sendiri dan kurang fokus terhadap apa yang ibubapa inginkan. Ini lebih ketara untuk kanak-kanak lelaki berbanding perempuan.

6. MENGGALAKKAN ANAK-ANAK MENGHAFAL SURAH SEBANYAK YANG MUNGKIN MENGIKUT KEMAMPUAN MEREKA.
Semakin panjang dan semakin banyak surah yang dihafal, semakin tinggi kekuatan memori mereka. Jika mereka telah selesai menghafal sesuatu surah, minta mereka teruskan dengan surah yang lain pula.

7 . MEMBERIKAN GANJARAN APABILA ANAK-ANAK BERJAYA MELAKUKANNYA
Setiap kali anak berjaya membaca setiap surah, berikanlah ganjaran kepadanya walaupun sekadar satu surah. Ganjaran bukanlah berbentuk material semata-semata. Apa kata hadiahkan anak anda dengan satu ciuman dan pujian dan doakanlah kejayaan mereka bersama-sama mereka agar mereka juga tahu segala usaha mereka sangat dihargai anda.

8. SENTIASA MEMINTA ANAK-ANAK MENGULANG SEMULA MEMBACAKAN APA YANG TELAH MEREKA HAFAL.
Kaedah untuk mempraktikkan bacaan ialah kaedah mengulang. Ini bukan sahaja sesuai untuk kanak-kanak, bahkan orang dewasa juga. Mengulangi dengan kerap apa yang telah dihafaz mampu mengubah memori jangka pendek menjadi memori jangka panjang juga. Ini juga boleh dilakukan dengan menvisualkan setiap ayat Al-Quran yang ingin dihafaz.
*Semoga tips-tips ini bermanfaat untuk anda mendidik anak-anak membaca Al Quran.

Sumber: Cikgu Zahran 

IKLAN

Baca Juga: 10 Tahun Akan Datang Harga Durian Menjunam? Pensyarah Ini Tunjukkan Kronologinya.

Trending:“Ni Satu-Satunya Gambar Aki Mat Kilau Lengkap Berkeris, Berbaju Melayu Dan Bersamping .” Cucu Mat Kilau Dedah Perjuangan Kisah Benar.

Keluarga Talk: Mengukir Bahagia Tidak Semestinya Harus Korban Diri

 

IKLAN

Impian Nak Didik Anak Hafaz Al-Quran, Guru Ini Kongsi Panduan Agar Istiqomah.

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Impian Nak Didik Anak Hafaz Al-Quran, Guru Ini Kongsi Panduan Agar Istiqomah.

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI