Ramai yang mengemari masakan tom yam tapi untuk membuatnya tak semua mampu buat seperti kedai masakan siam.

Menarik perkongsian ini, wanita ini dedah cara tukang masak thai masak tom yam jadi lebih sedap.

Ini rahsianya!

Tom Yum Gung Ori .

Rasa masam , pedas, manis masin lemak berkrim semua bersatu padu. Sebab tambah susu cair. Gerenti satu rumah puas makan.

Boleh nak letak santan tapi rasa berubah tak sama dengan susu. Ini tukang masak Thai tu yang cerita. Aku follow aja lah.

Kuncinya mesti ada sos ikan , dan ikut tips dan trick kat bawah ni. insha’Allah menjadiiii, kau orang kena cuba okehh. Dah terror bila bila teringin kau masak je sendiri.

Tak perlu udang besar lauk mewah, guna cendawan dengan ayam pun kuah sedap letops sangat sebijik macam makan kat Hatyai. Tak ada guna juga kiub ayam kiub tomyum semua. Rasa tetap mewah gais.

Dah jom masak.

Bahan bahan:

Isi ayam
Sotong (takde pun takpe)
Cendawan
Serai 2 batang
Bawang besar potong 4
Bawang putih ketuk
Daun limau purut
Daun Ketumbar
Limau nipis 2 1/2 biji
Cili padi
Lengkuas

IKLAN

Cili Thai Pes
Sos ikan
Susu cair
Garam dan gula pandai pandai letak

Cara- Cara, trick masakan semua kat gambar.

IKLAN

Selamat mencuba!

Sumber: Fyza Shah