Banyak mitos tentang penyakit gout yang kita dengar dan baca menyebabkan sebilangan daripada masyarakat salah faham tentang penyakit tersebut.

Ada yang beranggapan, penyakit gout melibatkan otot atau saraf, sedangkan fakta sebenar ia merupakan penyakit keradangan yang berlaku pada bahagian sendi disebabkan pengumpulan kristal asid urik di kawasan tersebut.

Gout berpunca daripada tahap asid urik yang tinggi di dalam darah individu. Pembentukan kristal berlaku apabila tahap asid urik di dalam badan terlampau tinggi iaitu lebih daripada 360 milimoles per litre (mmol/L).

Golongan lelaki berisiko mendapat gout dengan kadar nisbah 9:1 wanita bagaimanapun golongan wanita tetap boleh mendapat penyakit ini terutama selepas menopaus.

Jangan Salahkan Makanan Laut Sebagai Punca Gout.  Baca Perjelasan Dr Ni!

IKLAN

Asid urik merupakan bahan kumuhan berasal daripada sejenis protein yang dipanggil purin. Lazimnya, asid urik larut di dalam darah dan keluar melalui air kencing. Bagi penghidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.

Ada yang berpendapat, dengan mengelak makanan yang mengandungi asid urik tinggi seperti makan makanan laut, daging dan alkohol, asid urik boleh kurang. Sebenarnya tanggapan ini salah.

IKLAN

Dr Zubaidi Hj Ahmad berkongsi penjelasan dari Dr Norman Norawi berkenaan hal ini.

Jangan Salahkan Makanan Laut Sebagai Punca Gout.  Baca Perjelasan Dr Ni!

IKLAN

MAKANAN LAUT BUKAN PUNCA GOUT
– Perkongsian Dr Norman Norawi
Kalau tayar kereta kita makan sebelah…di sebabkan ‘alignment’ tayar kita tak betul…
Adakah akan selesai masalah tu dengan hanya tukar tayar baru…itu lah analogi nya…
Maksud saya…

Jangan Salahkan Makanan Laut Sebagai Punca Gout.  Baca Perjelasan Dr Ni!
GOUT berpunca daripada sistem metabolisme PURINE yang terganggu akibat enzim ‘Xanthine oxidase’ yang tidak berfungsi dengan baik akibat pengambilan FRUKTOSA secara berlebihan…
akibatnya apabila kita makan makanan yang tinggi PURINE
(daging, udang, sotong dsbgnya ) maka paras asid urik kita akan meningkat yang menyebabkan keradangan sendi GOUT…
Yang kita buat cuma berpantang makanan laut dan daging…tanpa kita mengurangkan pengambilan FRUKTOSA tadi…
Lepas tu menyalah makanan laut sebagai ‘punca’ GOUT. ..
Sedangkan cara yang betul ialah membetulkan semula sistem metabolisme PURINE dalam tubuh kita dengan berhenti mengambil GULA & Fruktosa. ..
Maka selepas itu jika kita makan makanan laut & daging. ..tubuh kita dapat proses PURINE dengan baik dan tidak berlaku lagi pengumpulan asid urik dan masalah GOUT akan selesai. ..insyaallah

Jangan Salahkan Makanan Laut Sebagai Punca Gout.  Baca Perjelasan Dr Ni!

Tanda-tanda seseorang ada masalah metabolisme PURINE yang terganggu adalah masalah Hati Berlemak (Fatty Liver ) dan Metabolik Sindrom. ..
Betulkan dulu pengambilan makanan yang memudaratkan sistem metabolisme tubuh kita iaitu *makanan proses, tinggi GULA, tinggi asid lemak trans dan tinggi karbohidrat halus*…
Maka barulah selesai masalah GOUT secara keseluruhan nya…
Tetapi semasa tubuh kira masih lg bermasalah. ..mmg ler kena pantang makanan laut tadi…
Yang saya nak tekankan…jangan salahkan makanan laut sebagai “PUNCA” GOUT …sebab punca yang sebenarnya adalah berlebihan pengambilan FRUKTOSA !!