Daging kambing juga mengandungi lemak tak tepu berbanding daging lembu. Lemak tak tepu ini lebih bermanfaat untuk kesihatan berbanding lemak tepu. Sebenarnya kandungan lemak daging kambing 8,5 kali lebih rendah daripada daging lembu.

Selain itu, daging kambing juga mengandungi protein yang tinggi. Namun ada yang mengatakan pengambilan daging ini boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Sebenarnya itu sekadar kepercayaan masyarakat. Jika betul sekali pun , mungkin disebabkan oleh pengambilan protein (dalam daging kambing) yang terlalu banyak.

Bagi anda yang mengalami masalah sakit kepala selepas mengambil daging ini, jangan beranggapan ia ada kaitan dengan faktor kolesterol yang tinggi.

Sebenarnya rasa pening kepala itu terjadi kerana tindak balas daging kambing itu yang mencegah penyakit darah tinggi dan obesiti.

Kolesterol kambing boleh menguraikan kolesterol dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit darah tinggi. Kolesterol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolesterol tepu akan menyebabkan isi padu darah meningkat.

Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isi padu darah seperti pening.

Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai terapi.

Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi.

IKLAN

Lemak di bawah permukaan kulit terbentuk akibat kolesterol yang gagal dicerna oleh hati. Ia akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan) jika terdapat dalam jumlah yang banyak.

Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolesterol tepu oleh kolesterol kambing.

Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.

Khasiat dan kelebihan daging kambing:

IKLAN

• Mencantikkan Kulit

• Vitamin C semula jadi yang tidak dioksidakan juga terdapat dalam daging kambing.

• Vitamin C tidak dioksidakan amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit.

• Vitamin C yang tidak dioksidakan akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu serta mencantikkan kulit.

IKLAN

Pengambilan protein yang secara berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan mudah dioksidakan dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga.

Proses ini akan mengakibatkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari.

Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.

Mengamalkan memakan daging kambing ialah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang lebih putih dan cantik.

Sumber: Sempoimedia.blogspot.com

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI