Menyambut Hari Raya Aidiladha, tentunya ada yang mendapat daging korban dan tulang lembu. Memang enak di buat sup untuk hidangan keluarga.

Selain itu ada juga yang gemar makan perut lembut untuk masakan antara masak lemak cili api, kerabu dan sup memang terangkat rasanya!

Ada sesetengah orang memang tak pandai makan perut lembu tapi kalau kena gaya masakannya memang sedap dan berselera.

Perut lembut ini kena dibersihkan dulu sebelum dimasak. Nak tahu cara membersihnya ikuti petua wanita ini.

Cara basuh perut lembu

Siapa penggemar perut lembu ? Sup perut ke, kerabu perut ke dan pelbagai lagi lah masakan berasaskan perut lembu semuanya sedap 
Biasanya, beli je perut lembu kat supermarket. Tapi yang tu dah putih bersih balik rumah, basuh pastu siang pastu boleh terus masak.

Kali ni, raya aidiladha dapat perut lembu fresh. Frst time nengok perut lembu gini sepanjang 25 tahun ..nak buang tak boleh, nak bersihkan tak reti..mama pun kata tak reti nak bersihkan, ayah pun sama

Guna kapur makan 

Maka, bergegaslah ke rumah sebelah berjumpa gerangan yang lagi arif. Terus tanya, ‘Tok, perut lembu yang hitam tu macam mana nak jadikan putih bersih?’. Sambil pejam mata je Tok jawab, ‘rendam dengan kapur makan, pastu berus pelan² sampai putih’.

IKLAN

Balik rumah terus cuba. Alhamdulillah, menjadi cuma tak putih bersih. Letih. Simpan dulu, esok² pulak kita masak. Btw, berus tu baru beli ye.

Ada yang tahu tak macam mana nak bagi perut ni putih bersih macam kat supermarket?

Edited: Terima kasih semua yang sudi share tips cuci perut yang lebih mudah dan komen positive komen terlalu banyak jadi sy ucap tq kat sini hehheh…next time tak perlu lah menyental pakai berus dah . Pengalaman baru bagi saya yang setahun jagung.

Dalam pada itu, warganet juga berkongsi petua untuk membersihkan perut lembu.

IKLAN

Sumber: Siti Zulaikah

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club