Dalam rumah tangga kena ada give and take, saling memahami antara satu sama lain. Usah biarkan benda-benda kecil menjadi penyebab anda suami isteri bermasam muka.

Hadamkan perkongsian dari saudara Firdaus Shakirin ini.

The best thing klu nak rumahtangga kita bahagia, aman damai dan tenang sejahtera ialah dgn adanya common sense antara kita dan pasangan…

Below are 10 common sense yg patut ada dlm rumahtangga :

1. Nampak suami balik keje, muka ketat, penat, letih, isteri terus sambut dgn gembira, tak byk ckp, tak byk tanya, tak bagi ank2 serbu dan ganggu. Biar suami rehat dan bertenang dahulu.

2. Suami tgh belek2 handphone, nampak isteri sibuk buat keje2 rumah, sibuk jaga anak2, keadaan tak terkawal, isteri dah mula tinggi2kan suara. Suami letak hp, terus tolong isteri apa yg patut.

3. Baju di ampaian dah kering, terus kutip tanpa perlu suruh pasangan…sampah dah penuh dlm tong sampah, terus buang tanpa perlu suruh pasangan…pakaian kotor dah penuh dlm bakul, terus masukkan dlm mesin, basuh dan jemur tanpa perlu tunggu pasangan buat.

 

IKLAN

4. Lepas makan, angkat pinggan dan basuh pinggan tanpa perlu meninggalkan pinggan di meja ataupun dlm sinki.Kemaskan dapur sebelum bergerak ke ruang tamu mahupun bilik.

5. Rasa mcm dah lama tak bwk pasangan makan diluar ataupun melancong ataupun bersiar2, terus ajak pasangan utk buat smua perkara tu.

6. Hari ni atau kelmarin atau minggu lepas birthday pasangan ataupun ulang tahun perkahwinan, terus wish tanpa perlu tunggu sapa yg nak wish dulu. Kalau terlupa, minta maaf dan terus terang kata lupa dan jgn jadikan si dia tak wish birthday or anniversary sebagai 1 isu besar.

IKLAN

7. Bwk isteri balik jumpa org tuanya jika dah lama x balik kampung halaman isteri.

8. Balik keje, terus balik ke rumah, jgn melencong tempat lain. Seharian dah isteri tunggu dirumah, maka jgn bg dia tunggu lagi disebabkan kita nak melepak dgn kwn2.

9. Bagi penghargaan kpd pasangan atas apa yg dia dah lakukan. Penghargaan tak semestinya berbentuk hadiah, ucapan terima kasih sudah memadai dan mencukupi.

10. Berhubungan dgn pompuan lain dibelakang isteri, tanpa pengetahuan isteri, dan ianya bukan disebabkan faktor keje adalah sesuatu yg salah…u should know that right? Jd jgn buat.

It’s common sense right? Ada lagi nak tambah? ??