Kisah seorang anggota polis yang sanggup membantu seorang pencuri roti di sebuah pasaraya sekitar 10 tahun lalu pernah tular di media sosial.

Namun kes kecurian itu bukan sahaja menjadi perhatian warganet sebaliknya cara dan kata-kata Sarjan Mejar Sharudin Abu Bakar, 60, dalam menyelesaikan kes itu membuatkan ramai yang terkesan dalam melihat sesuatu perkara itu dalam cara berbeza.

“Kalau Nampak Orang Tengah Susah, Jangan Ingat Allah Tengah Uji Orang Tu, Tapi Kita.” Kisah Polis & Pencuri Roti Kerana Anak Lapar Menyentuh Hati

 

Inilah kisah Pegawai Polis yang tiba-tiba menjadi tular kerana sifatnya yang terpuji membebaskan seorang hamba Allah yang mencuri roti gardenia kerana anaknya lapar.

Walaupun pihak supermarket (Pengawal Keselamatan) berkeras mahu menjadikan kes tersebut sebagai kes Polis, beliau tetap mempertahankan lelaki tersebut. Apa yang menyedihkan lelaki tersebut dalam kesusahan kerana dibuang kerja dan anaknya kelaparan sehingga mendorong beliau mencuri.

“Kalau Nampak Orang Tengah Susah, Jangan Ingat Allah Tengah Uji Orang Tu, Tapi Kita.” Kisah Polis & Pencuri Roti Kerana Anak Lapar Menyentuh Hati

Pihak pasar raya hanya akan melepaskan lelaki tersebut dengan syarat dibayar 10 kali ganda daripada nilai barangan yang dicuri. Apa yang mengejutkan pegawai Polis tersebut membayar harga tersebut dan memberikan wang belanja untuk digunakan oleh lelaki tersebut.

“Kalau nampak orang tengah susah, jangan ingat Allah tengah uji orang tu, sebaliknya Allah tengah uji kita”

Itulah kata-kata yang sepatutnya menjadi ingatan kepada setiap rakyat Malaysia.  Ungkapannya itu menjadi bualan diseluruh pelusuk Malaysia apabila cerita beliau membantu ‘pencuri’ roti di pasar raya menjadi tular.

IKLAN

Beliau pernah bertugas di Balai Polis Nibong Tebal, dan kini menghabiskan waktu pencennya di Masjid Taman Seri Tenggara Parit Buntar. Berasal dari Parit Buntar, seorang yang berperwatakan serba sederhana dan tidak banyak cakap. Walaupun tidak banyak cakap, wakil pengawal keselamatan Tesco yang mahu mendakwa lelaki tadi, teruk juga ditazkirah oleh beliau.

Ungkapan itu meninggalkan kesan mendalam kepada sesiapa sahaja yang membacanya termasuklah Azizan sendiri yang memegang kata-kata itu sehingga ke hari ini.

Azizan yang dihubungi mStar berkata, dia sentiasa terkenang akan kejadian dan kata-kata Sharudin dalam menjalankan tugasnya dengan lebih cekap dan amanah.

“Kalau Nampak Orang Tengah Susah, Jangan Ingat Allah Tengah Uji Orang Tu, Tapi Kita.” Kisah Polis & Pencuri Roti Kerana Anak Lapar Menyentuh HatiPerkongsian Azizan mengenai kisah Sharudin menjadi tular di media sosial.

“Peluang bekerja bersamanya sebelum ini memang menjadi kenangan buat saya sehingga akhir hayat kerana banyak yang saya belajar daripadanya.

“Beliau seorang yang sangat tenang, murah dengan senyuman. Kata-katanya itu memang saya pegang dan akan terbayangkan wajahnya apabila mengendalikan kes seumpamanya,” katanya.

Azizan, 32, berkata, dia sempat bekerja dibawah selian Sharudin selama beberapa tahun yang ketika itu memegang jawatan sebagai timbalan ketua balai polis di Pulau Pinang sebelum mereka masing-masing bertukar ke balai berbeza.

IKLAN

Mengimbau kes tersebut, Azizan berkata, lelaki itu dibawa ke balai polis selepas pihak pasaraya berkenaan enggan menyelesaikan kes itu dengan baik.

Katanya, Sharudin terkesan sehingga sanggup mengeluarkan wang dari poketnya sendiri sebagai ganti rugi kepada pihak pasaraya itu sebanyak 10 kali ganda daripada nilai asal selepas mengetahui suspek mencuri dua buku roti kerana ingin memberi anaknya makan.

“Nilai roti tak sampai RM10 dan tiga kali aku bertanya kepada pengawal itu sama ada ingin tangkap juga? Tetapi pengawal itu juga hanya menjalankan tanggungjawabnya selain ia arahan pihak atasan pasaraya itu.

“Dalam kereta aku tanya kenapa mencuri? Dia cakap tak ada wang nak beli… curi pun sebab nak bagi anak dia makan kat rumah. Terkedu aku dengar. Dia cakap anak dia dah dua hari tak makan nasi.

“Dia cuma mampu bagi anak dia makan keropok sahaja yang berharga 20 sen sebungkus. Lepas dengar, bergenang air mata sebab terbayang anak sendiri di rumah,” ujarnya.

Dalam pada itu, salah seorang aaknya turut berkongsi pandangan mengenai ayahnya ini. Menurut Mohd Zhafrie Sharudin, seperti mana bapa yang lain dia memang tegas dengan kami empat beradik terutama tentang soal agama dan pelajaran tapi dia seorang yang ‘cool’.

IKLAN

Bagaimanapun dalam ketegasannya itu, Zhafrie menyifatkan bapanya itu seorang yang peramah dan disenangi oleh rakan-rakan sekerjanya.

“Jujurnya seperti mana bapa yang lain dia memang tegas dengan kami empat beradik terutama tentang soal agama dan pelajaran tapi dia seorang yang ‘cool’.

“Kalau Nampak Orang Tengah Susah, Jangan Ingat Allah Tengah Uji Orang Tu, Tapi Kita.” Kisah Polis & Pencuri Roti Kerana Anak Lapar Menyentuh Hati

“Kalau ada buat kenduri di rumah memang semua rakan-rakan pejabat dia akan hadir dan mereka memang rapat,” ujarnya.

Zhafrie memberitahu dia sebenarnya terkejut apabila kisah mengenai bapanya tular kerana lelaki itu tidak pernah menceritakan hal tentang kerja di rumah.

“Sekarang pun bapa sudah pencen dan banyak menghabiskan masa di rumah untuk berehat. Saya tahu pun tentang kisahnya yang viral apabila ada orang muat naik kisah bapa berserta gambarnya.

“Terkejut tu memang terkejut tetapi sebagai anak pasti saya ada rasa bangga dengannya kerana bapa sendiri tidak pernah bercerita tentang apa terjadi ketika dia bekerja.

“Alhamdulillah kisah itu menjadi inspirasi kepada ramai orang malah saya sendiri terusik dengan apa diceritakan oleh orang lain tentangnya,” ujarnya.

Sumber: Isu Viral dan facebook & mstar

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI