Sedia maklum setiap kali sebelum mula filem yang hendak ditonton, akan keluar iklan tentang larangan ketika berada di dalam panggung wayang, iaitu tidak dibenarkan membuat sebarang rakaman ketika wayang ditayangkan.

Baru-baru ini tular iklan di dalam panggung wayang, tetapi bukan iklan tentang rakaman tersebut tetapi pesanan yang dibuat Bahagian Penguatkuasaan Syariah Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu oleh seorang pengguna Tiktok Sabri Mamat dengan kapsyen “This is Terengganu. Sebelum menonton wayang. Tonton dulu pesanan berkelakuan sopan,”.

 

Iklan itu merupakan pesanan khidmat masyarakat kepada penonton supaya berkelakuan sopan di dalam panggung wayang yang sememangnya merupakan tempat tumpuan awam yang dipenuhi dengan pelbagai lapisan umur.

“Seksyen 34: Perbuatan tidak sopan di tempat awam seperti berpelukan, bercium ataupun seumpamanya adalah satu kesalahan yang boleh didenda RM1000 atau 2 tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

IKLAN

“Kalau Satu Malaysia Ada Kan Bagus”-Peringatan Berkelakuan Sopan Di Pawagam Terengganu Curi Tumpuan

“Seksyen 35: Mendedahkan mana-mana tubuhnya yang menimbulkan ghairah di tempat awam adalah satu kesalahan yang boleh didenda tidak melebihi RM1000 atau tidak melebihi 6 bulan penjara atau kedua-duanya sekali.

“Semoga peringatan ini memberi manfaat kepada anda semua,” pesanan ikhlas daripada Bahagian Penguatkuasaan Syariah Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu.

IKLAN
@sabri_mamat This is Terengganu. Sebelum menonton wayang. Tonton dulu pesanan berkelakuan sopan. #terengganu #viral #fyp #melayu #matkilau #wayang ♬ Mentera Semerah Padi – M. Nasir

Perkongsian individu tersebut menarik perhatian orang ramai yang bukan dari negeri Terengganu dengan memuji dan berpendapat sebaiknya amaran ini dipaparkan di seluruh pawagam di Malaysia. Malah, bagi penduduk di negeri tersebut pula, mereka menyangka iklan tersebut sememangnya ada di pawagam di seluruh negara.

IKLAN

“Kalau Satu Malaysia Ada Kan Bagus”-Peringatan Berkelakuan Sopan Di Pawagam Terengganu Curi Tumpuan

“Kalau Satu Malaysia Ada Kan Bagus”-Peringatan Berkelakuan Sopan Di Pawagam Terengganu Curi Tumpuan

Suasana yang gelap dan orang ramai hanya fokus pada filem yang ditayangkan membuat sesetengah pihak mengambil kesempatan dengan membuat perkara tidak senonoh di dalam panggung wayang. Walaupun lampu dalam wayang dimalapkan demi keselesaan fokus pada cerita, tetapi jangan lupa setiap panggung wayang dilengkapi oleh kamera CCTV night vision yang boleh lihat dengan jelas apa yang berlaku ketika itu.

Sumber: Tiktok @sabri_mamat

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI