Suami yang panas baran sememangnya menakutkan bagi semua isteri. Pantang buat salah, atau ada sahaja hal yang tidak kena, isteri dimarahi tanpa usul periksa.

Bukan hal dimarahi sahaja menjadi ketakutan, apa yang perlu dirisaukan seorang isteri adalah risiko kepada pelbagai jenis penyakit bahaya lain yang datang daripada masalah panas baran.

Jadi bila suami marah, isteri kenalah belajar untuk cool kan suami. Minta suami bertenang supaya tidak berisiko kepada penyakit lain.

Marah Boleh Jejas Paru-Paru


Selain merokok yang menyebab kanser paru-paru, lelaki yang panas baran juga mudah terdedah kepada masalah kerosakan paru-paru. Kajian oleh Fakulti Perubatan Universiti Harvard mendapati masalah panas baran dan mudah marah ini boleh menjejaskan daya ketahanan badan dan merangsang proses keradangan sel.

Kawal Panas Baran Suami, Jejaskan Paru-Paru Dan Risiko Penyakit Lain!

Bahkan, panas baran juga dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan lain termasuklah serangan jantung dan asma serta perubahan emosi mendadak yang menyebabkan saluran pernafasan tersekat.

IKLAN

Ini secara tidak langsung menjejaskan fungsi paru-paru. Profesor Madya Rosalind Wright, berkata tekanan psikologi boleh merangsang beberapa gangguan proses biologi badan kerana ketika marah sistem dalam badan menjadi tidak seimbang dan kesannya lebih ketara di kalangan lelaki berusia.

Redakan Marah Suami


Erm..isteri kenalah belajar untuk stabilkan keadaan suami. Jangan mudah marah-marah. Ni tip paling sesuai nak coolkan sang suami kita.

1. Kalau suami marah, biarkan dia redakan dirinya seketika. Biar enjin cool baru datang dekat.

IKLAN

2. Sentuhan lembut sangat meredakan suami. Sentuhlah lembut belakang badannya dan urut-urut sambil minta suami bertenang. Insyaallah membantu.

Kawal Panas Baran Suami, Jejaskan Paru-Paru Dan Risiko Penyakit Lain!

3. Amalkan beberapa surah penenang hati buat suami. Kalau suami sedang marah, tak perlu minta dia bacakan tetapi isteri bacakan dan doakan suami tenang. Sangat membantu.

IKLAN

4. Kalau bertelagah suami isteri, jangan sesekali menambahkan lagi kemarahan suami. Berbincang dengan cara paling halus adalah jalan terbaik untuk meredakan marah.

5. Orang kata panas baran berpunca daripada pemakanan. Amalkan makanan yang sihat dan kurangkan daging merah pada suami. Pilih ikan dan daging lain seperti ayam yang lebih baik untuk kesihatan.

6. Menurut kata Dato Dr Fadzilah Kamsah, pemakaian warna merah dan kuning jika tidak sesuai untuk anak yang meragam dan kuat memberontak. Boleh aplikasikan benda yang sama pada suami. Elakkan warna-warna ini di dalam rumah kita.

7. Sentiasa kongsikan ayat-ayat dan zikir penenang hati untuk suami. Minta suami amalkan dan isteri turut serta amalkan untuk kerukunan rumah tangga.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI