Sejak kelonggaran yang diberikan ini, Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) sudah tentu ramai yang plan untuk bawa keluarga pergi bercuti.
Mana taknya, ramai yang kemaruk nak bercuti setelah hampir tiga bulan berada di rumah setelah pandemik covid-19 semasa PKP.

Bukan itu sahaja, impaknya banyak sektir industri terjejas sumber pendapatan termasuk industri perhotelan.

Ekoran itu, banyak hotel mengadakan promosi cuti-cuti pada harga yang murah untuk menjana kembali industri pelancongan ini.

Terbaru, viral apabila terdapat segelintir pengunjung telah membawa peralatan masak dan tilam ke hotel.

Tujuan keselamatan dan prosedur hotel terpaksa menahan barang-barang berkenaan daripada memasuki hotel.

Ikuti perkongsian wanita ini. Semoga ia jadi iktibar kepada kepada semua agar jangan sampai kemaruk bercuti tapi lupa adab.

Lexis Hibiscus PD is a 5 star hotel. Memang laa tengah murah. Tp jangan laa buat mcm Lexis Hibiscus PD ni mcm Homestay. Macam nak buat kenduri dah sy tengok.

Dengan itu, Lexis Hibiscus PD dah buat a very very very strict rules. Masa nak check in nanti, diorg akan spot check. Sorg2 dia check.

IKLAN

Max 1 bilik boleh 7 org dewasa shj (kanak2 umur 12 tahun ke bawah x ada limit). Dewasa ke-8 x boleh masuk dah. Maknanya kene ambil bilik lain atau pegi beli tiket bas, pulanglah anda ke kampung halaman nan indah. Lepas tu, dalam 7 org dewasa tu pulak, max 4 dewasa shj free. Dewasa ke 5-7, ada extra cas.

Tengok shelf tu, dah mcm shelf kat senheng dah. Siap bawa batang pancing. ‍ Hampa nak masak2 dekat hotel yg x ada dapur. Hotel ada rules. Kenapa hotel x bagi masak dalam bilik? Sebab nanti langsir, tilam, bantal, dinding semua bau. Ingat senang ke nak hilangkan bau tu. Hotel kene keluarkan extra cost utk buangkan bau tu tau. Kalau bilik berbau, next guest akan complain. So, hotel terpaksa bagi bilik lain. Udah rugi 1 bilik.

IKLAN

Mindset tu tolong tukar sikit. Fikir org lain sama. Jangan selfish sgt.

Haish, pagi2 isnin dah bebel.

Semoga menjadi iktibar.

Kredit: Ainul CheNoi