Peritnya bila diuji dengan perasaan kehilangan, sama ada bagi suami mahu pun isteri meninggal dunia terlebih dahulu. Ia adalah situasi yang bukan mudah untuk dilalui. Apatah lagi telah terlalu banyak memori dicipta bersama. Mana mungkin mudah dilupakan begitu sahaja.

Ungkapan reda dan sabar mungkin mudah untuk diucapkan. Namun bagi sesiapa yang telah merasai kehilangan pasangan tentu tahu begitu payah untuk melaluinya. Bukan sehari dua, sebulan hatta bertahun-tahun lamanya perasaan rindu akan tetap bertapak di hati. Rindu pada yang tiada, itulah rindu paling menyakitkan!

Apa yang pasti, kehilangan pasangan hidup tidak akan sama perasaannya dengan kehilangan orang lain yang pernah kita kenali. Apa tidaknya, sudah terlalu banyak kenangan manis, suka, duka dicipta bersama. Ketika ketawa, menangis, hidup susah dan senang semuanya diharungi bersama-sama.

Tiba-tiba sampai masa dan ketikanya, dia sudah tiada lagi disisi.

Kematian Isteri Kehilangan Yang Perit Buat Suami 

Berdepan situasi menerima ‘kepulangan’  isteri ke negeri abadi, ikuti perkongsian daripada Nazri Ahmad yang juga pernah merasai peritnya melalui detik-detik itu. Cubalah diselami setiap apa yang cuba disampaikan melalui perkongsiannya di facebook miliknya setelah terbaca berita Siti Sarah meninggal dunia pada 9 Ogos.


Bagi para suami, kematian isteri adalah satu kehilangan paling perit. Setakat sekarang, itu satu pengalaman hidup paling memberi kesan pada emosi saya dan sangat menyedihkan bagi saya sebagai suami.

Bagaimana baik pun tahap keharmonian rumahtangga anda bersama isteri, akan datang silih berganti penyesalan demi penyesalan of not doing good enough as a husband semasa hayat si isteri. Ini bukan kehilangan ibu atau bapa. Ini kehilangan pasangan hidup kita.

Kehilangan seseorang yang kenal kita sebagai suami isteri luar dalam, yang tersurat dan tersirat, kenal perilaku kita suami yang tidak dipamerkan ke umum, kenal kita suami semasa ups and downs.

Shuib akan lalui satu ketidaktentuan emosi lepas ni. Bukan mudah nak padamkan memori semasa mereka masih hidup. Hidup bersama memori-memori itu lah yang killing us inside.

Hargai Isteri Sepenuh Hati

Pesan saya ke saudara dan kawan-kawan, even sampai sekarang. Hargailah isteri anda. Jaga dan lindungi isteri. Kita suami ini lah pelindung isteri. Sayangi isteri sepenuh hati. Mereka ni tinggalkan ibu bapa, keluarga yang berpuluh tahun hidup bersama. Hanya untuk bersama kita dan lalui hidup berumahtangga bersama kita. Zalim lah diri suami andai gagal lindungi dan bahagiakan isteri.


Salam takziah Shuib. Semoga diterima segala amal ibadah dan diampuni segala dosa Siti Sarah.

IKLAN

Terus kuat ye Shuib Sepahtu demi diri sendiri dan anak-anak. Shuib mampu hadap semua ni. Shuib kuat, sebab tu Allah duga sebegini.

Sumber : Nazri Ahmad

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

IKLAN

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club