Perkongsian daripada ibu kepada 7 orang anak perempuan ini boleh dijadikan panduan untuk ibu bapa, bagaimana dia mengajar membiasakan dari kecil untuk menutup aurat. Sangat berinspirasi.

Yang penting kena lakukan dengan lembut bukannya cara yang ‘keras’. Barulah mereka tidak rasa seperti dipaksa.

Tipyang dikongsikan oleh puan Shaeriani A Hamat sangat berinspirasi dan wajar dijadikan panduan buat ibu bapa yang ingin mendidik anak-anak dalam menutup aurat.

TIPS MENGAJAR 7 ANAK PEREMPUAN PAKAI TUDUNG DARI KECIL

Sebenarnya tiada tips gempak mana pun. Saya cuma nak kongsi sedikit sebanyak dari pengalaman saya mama kepada 7 anak perempuan..

Jom kongsi untuk yg ada anak perempuan..

PERTAMA:

Pakaikan tudung seawal umur mereka. Beli la saiz yang bersesuaian dengan mereka. Tapi saya beli saiz sama jer untuk 6 orang anak sy ..sebb beza umur diaorg lbh kurang jer …

KEDUA

Paling penting Konsisten suruh pakai setiap kali keluar rumah. Konsisten sangat penting. Lagi-lagi masa awal nak ajar mereka . Biasanya anak Keluar jek wajib pakai. Jangan onn off pulak. Ahamdulilah mesti boleh punya..

KETIGA

Time ajar tu bgtau mereka pakai tudung bukan mama dan papa yg suruh pakai, tapi Allah SWT yang suruh pakai.

KEEMPAT

Untuk yg dah besar terapkan n terangkan dengan siapa kena tutup aurat. Lau yg no 6 tu xpaham sangat sbb masih kecik ..Pening pulak lau diterangkan bnyk2 pada dia nanti. Yang penting keluar rumah kena sarung tudung. Yg dh besar boleh dah ajar. Dengan sepupu kena tutup aurat dll.

KELIMA

Time nak shopping tudung untk ank7 saya akan tanya diaorg jenis mana n color apa yg mereka suka …tapi perangai saya mmg saya suka beli sama jer sedondon..hehehehhee

Ajarilah anak-anak anda dari dorang kecil. Dari umur mereka tak pandai argue lagi kenapa kena pakai tudung. Bila dah tahap dorang banyak persoalkan macam-macam, masa tu dah mencabar untuk dorang konsisten pakai.

IKLAN

Serius cakap bila sesuatu perkara sudah sebati dengan mereka. Kita tak perlu nak suruh dan paksa-paksa dah.

Sekarang semua anak perempuan sy semua dah lekat berTUDUNG..alhamdulilah

Nanti ada rezeki BOBOI ke 8,9,10 pakai kopiah pulak ..heheheh

ARTIKEL MENARIK: “Jiran Sepakat Membawa Berkat.” 8 Keluarga Ni Ubah Lorong Terbiar Jadi Kebun Taman. Bukan Je Cantik Dapat Rasa Hasilnya!

Sebelum Bercuti Atau Balik Kampung Kena Letak Duit Syiling Dalam ‘Freezer’, Ini Sebabnya Yang Ramai Tak Tahu!

IKLAN

Guna Hormon Air Kelapa, Rahsia Pekebun Thailand Nak Pokok Subur & Berbuah Lebat. Ini Caranya!