Menjadi suatu kelaziman ramai antara kita kaum ibu ini, bila ingin memakai selendang atau tudung mesti menggunakan pin atau jarum peniti bagi memastikan tudung yang dipakai terletak elok dan kemas  untuk digayakan.

Kepit Pin Tudung Dengan Bibir, Ingat Nak Cepat & Mudah. Tapi Padahnya Undang Bahaya!Sementara sedang kita kemas dan selaraskan selendang pada kedudukan yang kita inginkan, kita akan ketip pin atau jarum peniti tersebut dibibir.

Kepit Pin Tudung Dengan Bibir, Ingat Nak Cepat & Mudah. Tapi Padahnya Undang Bahaya!

Alasan pada tindakan itu, nak memudahkan kita. Namun tahukan kita semua, perbuatan tersebut sebenarnya mengundang bahaya pada diri sendiri.

Ini sebagaimana apa yang dikongsikan oleh Dr Ahmad Samhan. Menurutnya, tabiat kepit pin tudung di bibir boleh bawa maut.

Pin tudung ni dah macam sahabat baik wanita. Kes tertelan pin tudung dah banyak kali terjadi.

Bagaimana boleh tertelan? Ia terjadi diluar kawalan. Kebiasaannya berlaku akibat terbatuk, terbersin, tarik nafas atau terlucut dari bibir.

IKLAN

Kepit Pin Tudung Dengan Bibir, Ingat Nak Cepat & Mudah. Tapi Padahnya Undang Bahaya!

Pin tudung ini samada akan masuk ke salur makanan(esophagus) seterusnya ke perut atau masuk ke salur pernafasan dan seterusnya ke paru-paru.

Jika masuk di salur makanan, ada kemungkinan akan keluar bersama najis jika tidak tersekat.

Jika masuk ke salur pernafasan, ia akan tersekat di paru-paru dan boleh mengakibatkan pendarahan yang serius atau pneumomediastinum seterusnya boleh membawa maut.

IKLAN

Kes sebegini akan dirawat menggunakan kaedah rigid bronchoscopy iaitu memasukkan kamera ke dalam saluran pernafasan sebelum menarik keluar objek berkenaan.

Jika tidak berjaya, maka pesakit tiada pilihan selain menjalani pembedahan di mana dada terpaksa dibelah untuk keluarkan objek berkenaan.

Untuk elakkan kejadian berlaku, ikut cara ini:

IKLAN

1. Cucuk pin di lengan baju/atas tudung

2. Pakai tudung instan

3. Guna magnetic pin

4. Guna pin kepit

5. Elakkan buat urusan lain ketika melaram

sumber : Dr. Ahmad Samhan

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI