Biasanya bila daun kari dipetik, lain tidak bukan tujuannya untuk dijadikan bahan dalam menyediakan masakan kari.
Namun jarang sekali kita dengar daun kari boleh dijadikan kerabu. Umumnya kalau sebut kerabu yang biasa kita makan adalah seperti kerabu mangga, kerabu sotong Dan sebagainya.
Pun begitu, menurut perkongsian resipi daripada Nurul Nadzirah, kerabu pucuk daun kari mempunyai keenakan rasanya yang tersendiri.
Malah setelah dicuba, ramai akui sedap dan menyelerakan. Jadi apa kata anda pula cuba untuk menyediakan menu ini untuk keluarga.
RESEPI KERABU PUCUK DAUN KARI
Bahan – Bahan
Kelapa parut
8 biji cabai Melaka (Cili)
Cabai besar (Cili Merah)
Air asam jawa
Belacan sikit (bagi yang suka, tak masuk pun tak apa)
(Blend semua bahan di atas)
Isi ikan, udang(di rebus asing-asing)
Kerisek,garam,cukup rasa sedikit..
Bawang besar di hilis/potong nipis
Cara penyediaan :
1.Daun kari di leraikan ramas, gaul rendam dengan air garam (dalam 15minit) untuk buang bau.
2.Bilas dan tapis daun kari.
3.Gaulkan dengan semua bahan dia atas.
Nurul pertama kali buat tengok pucuk daun kari banyak tanya mak selain ulam boleh buat kerabu Sedapp Yakmat kena kuah gulai perhhh tak pandang lauk lain
Selamat Mencuba
Cara Buat Whipping Cream Homemade Guna 5 Bahan Jer. Semudah ABC, Lagi Jimat & Rasanya Pun Sedap!
Kalau beli kat kedai, harganya pun boleh tahan mahal. Jadi apa kata buat sendiri je Whipping Cream Homemade kat rumah. Jimat pun jimat. Apa lagi musim PKP ni, ramai yang mencuba resipi baru. Sehinggakan kehabisan whipping cream.
Itu yang dikongsikan oleh Shaza Kamilah. Bagi ibu-ibu yang nak cuba buat sendiri, ini resipinya.
kt K.Tganu skrg mmg tatura cream cheese & whipping cream dh abis ehh..ni penangan kek tornado viral ke🤔hehe..sy cari kat sume kedai bkery tp dh abis😫 last2 tanya staff kedai bakery resepi buat whipping cream sndiri..🤩 sy share skli kt sini spy sng nnti sy pon nk tgk lps2 ni 😁
btw whipping cream ni lg jimat..hihi rasanya pon sedap 😊
Bahan-bahan
1 sudu besar ovalette
5 sudu besar susu pekat
4 sudu susu tepung full cream
2 sudu gula halus **kalau suka manis buat 3 sudu
ais 1 mangkuk
pukul semua bahan2
Cara membuat:
Masukkan bahan2 dan putarkan saja
Taraa dh siap whipping cream
Dah sedia nk di putar bsama cream cheese
**hati2 masa pukul smua bahan nnti ais tpelanting 😅
**guna bekas besar sikit spy whipping cream boleh mengembang dengan jayanya.
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster
Ada Yang Suka Sangat Makan Sushi, Buat Je Sendiri Lagi Puas Makan!
Jika anak-anak suka makan sushi tentu terlintas juga difikiran kita untuk dapat menyediakan menu tersebut dari air tangan sendiri. Apatah lagi dikatakan untuk membuat menu sushi ini tidaklah sukar malah menggunakan bahan-bahan yang kini begitu mudah untuk didapati di pasaraya terpilih.
Umpamanya apabila ingin menyediakan Kani Maki atau Sushi Gulung Jejari Ketam. Hanya dengan 4 bahan sahaja menu istimewa ini sudah dapat disediakan dan dinikmati bersama seisi keluarga.
Jadi apa kata hari ini anda sediakan menu mudah ini dengan langkah demi langkah yang ditunjukkan oleh Puan Zurina Zulkefli. Selamat mencuba.
Kani Maki/ Sushi Gulung Jejari Ketam
Cuma perlu empat bahan sahaja untuk buat Kani Maki ni.
1. Beras jenama Sumo
2. Rumpai laut panggang
3. Jejari ketam
4. Mayonis jenama Kewpie
Ini bahan setelah dimasak dan disediakan.
1. Beras – tanak beras 1 cawan sahaja, sukat guna jari macam biasa untuk dapatkan tekstu nasi yang empuk. Kemudian, nasi yang dah siap ditabur sedikit garan dan gaul sebati.
2. Jejari ketam – rebus selama 1 minit dalam air mendidih. Kemudian toskan dan rendam seketika dalam air sejuk supaya jejari ketam kekal kenyal.
3. Rumpai laut – lipat 4 dan gunting mengikut garisan.
4. Mayonis picit sedikit sahaja
Cara buat gulungan sushi.
Ambil sekeping rumpai laut dan letak satu sudu makan nasi, ratakan. Kemudian sapu sedikit mayonis.
Letakkan jejari ketam ditengah-tengah nasi, kemudian gulung dengan rapi.
Siap. Saya potong ditengah-tengah.
Sedia dihidang, boleh dimakan dengan kicap cair.
- Jadi jom daftarkan anak-anak anda ke program ini. Hubungi admin Nor (018-7717491) & Kim (019-3524493) atau KLIK DI SINI UNTUK DAFTAR
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Buat Sendiri Sos Cili Thai, Lada Hitam & Mayonis Homemade. Mudah, Sedap & Jimat Kos. Boleh Tahan Sebulan!
Sos antara yang boleh kita buat sendiri di rumah. Perkongsian resipi oleh Puan Rohaizan Shaari di facebooknya yang cuba menghasilkan resipi sos sendiri ini cukup menarik. Bagi yang berniaga pula, kosnya lebih jimat. Jom cuba!
“Mayonis, sos lada hitam, sos cili Thai semuanya saya buat sendiri. Jimat! Lagi-lagi kalau buat untuk berniaga ni, semua nak save. Lagi satu buat sendiri terjamin kebersihannya kan!. Dapat pujian, sedap dan kekalkan rasanya!!..aminnn. Tak perlu beli lagi. Kalau nak kuantiti yang banyak gandakan je ye resepinya ni ya kawan-kawan.
Kuantiti resepi yang saya kongsi ni tak banyak, mayonis dan sos chili, boleh tahan dalam sebulan kalau simpan dalam freezer dengan penyimpanan yang betul.
Resepi Mayonis
Bahan-bahan:
4 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu besar garam
1/2 biji lemon (air perahan lemon, kalau tak ada boleh gantikan dengan sesudu besar cuka makan)
2 cawan minyak masak
Cara-cara:
1. Masukkan semuanya kecuali minyak dan kisar.
2. Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan kisar lagi hingga putih dan likat.
3. Kemudian masak dengan api kecil. Kacau hingga pekat (jangan smpai mendidih)
4. Apabila dah masak, sejukkan dan kisar lagi hingga dapat tekstur yang halus.
Resepi Sos Black Papper
Bahan-bahan:
2 sudu lada hitam -direndam selama 4 jam
3 sudu makan tepung gandum
1 biji bawang Holland -dicincang
1 kiub ayam
1 cawan air
3 sudu besar mentega
2 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
Cara-cara:
1. Cairkan mentega.
2. Masukkn bawang dan lada hitam sehingga naik bau.
3. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan air dan kiub ayam kemudian kicap untuk warna yang kita mahu.
5. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Masak hingga pekat.
Resipi Sos Cili Thai
Bahan-bahan:
10 biji cili besar
5 biji cili merah kecil
3 ulas bawang putih
1 cawan gula
3 sudu tepung jagung -untuk pekatkan
Sedikit garam
2 sudu makan cuka
4 cawan air
Cara-cara:
1. Kisar cili bersama bawang putih.
2. Masukkan ke dalam periuk dan masak sehingga medidih.
3. Masukkan gula kemudian cuka dan garam.
4. Masukkan air dan bancuhan tepung jagung.
5. Sentiasa kacau dan jangan sampai berketul. Kacau lagi hingga berkilat dan pekat.
6. Siap.
Selamat mencuba.
Kredit: Rohaizan Saari
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster