FOTO: Sinar Harian

Kes kanak-kanak dijangkiti COVID-19 dalam kategori 4 dan dirawat di wad PICU hospital mengalami peningkatan drastik, menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Menerusi kenyataan KKM di laman Facebook rasminya, kadar kemasukan kanak-kanak ke wad PICU (Paediatric Intensive Care Unit) akibat COVID-19 meningkat sebanyak 94 peratus untuk kesemua kategori tiga hingga lima

“Peningkatan paling ketara untuk kategori empat iaitu sebanyak 200 peratus dan diikuti kategori lima sebanyak 125 peratus,” menurut kenyataan KKM.

KKM menjelaskan golongan kanak-kanak kini merupakan kelompok yang lebih berisiko mendapat jangkitan COVID-19 memandangkan mereka yang berumur 11 tahun dan ke bawah, belum mendapat perlindungan sewajaranya berbanding dengan kumpulan umur yang lebih tinggi yang telah mendapat vaksinasi.

Justeru itu KKM menasihatkan ibu bapa supaya melindungi anak-anak mereka dengan pengambilan vaksinasi bagi mengelakkan jangkitan teruk COVID-19.

Pengambilan vaksin COVID-19 amat penting bagi kanak-kanak yang berumur lima tahun, terutamanya apabila negara akan memulakan fasa ‘peralihan ke endemik’.

IKLAN

Kes Kanak-Kanak Dijangkiti COVID-19 Kategori 4 & Dirawat Di PICU Naik 200 Peratus

Oleh itu, KKM sekali lagi menasihati ibu bapa untuk mengambil vaksin untuk anak-anak bagi melindungi mereka daripada jangkitan teruk varian Imicron yang boleh membawa maut dan jangkitan COVID-19 dan komplikasinya iaitu MIS-C.

Sumber: Facebook KKM

IKLAN

WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

Kes Kanak-Kanak Dijangkiti COVID-19 Kategori 4 & Dirawat Di PICU Naik 200 Peratus

IKLAN

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA tahun ini secara virtual. Anda bukan sahaja dapat belajar pelbagai ilmu keibubapaan daripada panel-panel seperti Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie tetapi juga berpeluang menang hadiah cabutan bertuah.

Daftar nama sebagai peserta webinar di WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

Keluarga Gader adalah komuniti yang menghimpunkan semua ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh keluarga. Join  Telegram Keluarga Gader Club (https://t.me/keluargagaderclub)