Menu wajib setiap kali rasa semestinya ketupat! Datang lah macam mana pun moden masa kini ada jual yang segera, tetapi yang guna daun palas dan daun kelapa sememangnya menjadi rebutan sehingga ke hari ini. Masakan tidak, aromanya selepas direbus itu sememangnya membangkitkan selera ketika makan.

Selalu kita tengok ada pelbagai jenis ketupat orang buat kan? Antaranya yang sering menjadi pilihan orang dulu-dulu buat semestinya ketupat bawang. Tapi, pernah tak anda tengok orang buat ketupat cantik macam min tunjuk ni?

Haaaa… Bukan takat korang, min pun first time tengok tau! Yang mana terfikir nak buat open house nak ajak orang datang rumah beraya tu boleh la cuba buat ketupat ni! Mesti dapat pujian ramai nanti.. Jom tengok step by step kat bawah ni sekali dengn resepinya sekali perkongsian dari Sekin Orkid.

Ketupat Cantik Seindah Rupa! Tak Kedekut Ilmu, Puan Ini Ajar Step By Step Cara Nak Buat Sekali Resipi Lengkap

Resipi Ketupat Cantik

100pcs je nak anyam 3jam 😂 Belom proses masuk pulut & nak masak lagi..proses buat leceh bila mkn sekejap 🙊 nak buat ketupat palas x reti buatlah guna daun kelapa..nak sedap santan tak boleh ceroi naa 🥥 wajib buat frozen bile nak mkn defrost then kukus🥰
1kg pulut boleh dpt 49-50 biji bergantung size kelongsong..

BAHAN-BAHAN :
PULUT SUSU 1KG
• Boleh dpt dlm 80-100 biji kelongsong atau lebih bergantung pada size
•Sukatan untuk kelongsong ketupat 1 1/4 ya

IKLAN

UNTUK REBUSAN :
KELAPA PARUT 4 BIJI / SANTAN 1 KG( Lemak ikut citarasa masing2 )
GARAM SEDIKIT
GULA SEDIKIT
DAUN PANDAN ( optional kalu xda pon xpa )

CARA UNTUK MENGANYAM:

1. Belah dahulu daun kelapa kepada dua, kemudian ikut step di bawah untuk mulakan anyaman.

2. Bagi yang kurang jelas bagaimana caranya untuk ketatkan ketupat, boleh rujuk video di bawah.

IKLAN

3. Bila sudah selesai menganyam, boleh masukkan beras pulut ke dalam ketupat tadi. Boleh rujuk line pada gambar di bawah untuk sukatan beras dan cara untuk mengisi beras di dalamnya.

Ketupat Cantik Seindah Rupa! Tak Kedekut Ilmu, Puan Ini Ajar Step By Step Cara Nak Buat Sekali Resipi Lengkap

IKLAN

4. Kukus bersama santan, gula, garam dan daun pandan untuk bau sehingga kering airnya.

5. Ini hasilnya selepas dikukus. Selamat mencuba!

Ketupat Cantik Seindah Rupa! Tak Kedekut Ilmu, Puan Ini Ajar Step By Step Cara Nak Buat Sekali Resipi Lengkap

Sumber : Sekin Orkid

https://www.dailymotion.com/video/x8btswn

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI