Sudah pastinya ramai antara kita sedang sibuk menyediakan juadah hari raya Aidilfitri yang akan disambut pada hari esok.

Masih sempat lagi bagi yang hendak menambah kuih raya. Antaranya, biskut sarang semut. Menggunakan sukatan cawan untuk penyediannya, hasilnya memang superb!

Biskut raya pertama : Biskut Sarang Semut .Ini percubaan pertama Cik Fieyza buat biskut ni. Orang kata renyah sebab nak kena parut bagai tapi setiap biskut ada keunikan tersendiri kan.

Memandangkan lama tak bakar biskut, pada mulanya tersilap pusing arah api. Itu yang jadi dua benua rupa dia 

Cik Fieyza kongsi resipi yang telah diolah mengikut apa yang dipelajari hari ni kalau ada yang nak cuba

INI BAHANNYA


Buttercup – 1 buku
Tepung kastard – 2 cawan*
Tepung jagung – 1 cawan*
Tepung gandum – 1 cawan setengah*
Gula halus – 1 cawan
Kuning telur – 1
Esen vanila – 1 sudu kecil
Sedikit pewarna kuning
Paper cup
Coklat rice / Coklat manik
Ayak bahan bertanda *

IKLAN

CARA PENYEDIAAN:


Satukan buttercup dan gula halus. Pukul sehingga kembang.
Masukkan kuning telur, esen vanila dan pewarna kuning. Pukul sebati.
Masukkan semua tepung dan gaul sehingga adunan tak melekat pada tangan. Adunan memang lembut. Jika masih melekat, tambah sedikit tepung gandum.
Boleh simpan dalam setengah jam dekat peti ais atau boleh parut terus dan masukkan dalam papercup. Hias dengan coklat rice.
Bakar guna api atas bawah – 170c selama 30 minit atau ikut suhu oven masing-masing.

IKLAN

Selamat mencuba!

Sumber: Novelis Afieyza Isahak