Tarikan pada kemasan lantai selalunya bergantung kepada material yang digunakan dan biasanya ramai yang memilih untuk menggayakan jubin. Selain nampak berkilau dan mewah, ia juga mudah diselenggarakan.

Pun begitu, tidak dinafikan untuk melakukan pemasangan jubin, mozek, kemasan kayu dan sebagainya pada bahagian lantai memerlukan kos yang besar. Andai tiada modal yang mencukupi, tentu sahaja terbantut keinginan.

Namun, tjanganlah dibiarkan lantai simen kosong begitu sahaja. Sebenarnya ada cara lain yang boleh anda lakukan untuk menaikkan seri kemasan simen rumah anda. Ini sebagaimana apa yang dikongsikan oleh oleh Abdul Khair Masjuni di group Tukang Apa Hari Ini.

“Alhamdulillah dapat juga siapkan buat warna pada lantai simen ni, buat sendiri je biarlah huduh-huduh pun kan. Rupanya senang je nak buat dan warna lantai dengan acid stain ni, macam-macam warna ada boleh deco ikut kreativiti kita,’ tulisnya pada kapsyen entry nya.

Perkongsian ini mendapat perhatian warganet dan nyata teruja untuk turut melakukan transformasi lantai simen dengan info yang dikongsikan.

Apatah lagi menurutnya bahawa material acid stain ini warnanya kekal tak tanggal, memang berbaloi. Caranya juga mudah dengan campur air saja, iaitu nisbah 1-1.


Tools yang diperlukan untuk mengubahsuai lantai atau dinding simen
1. Sprayer IK6Liter
2. Sponge
3. Fibre Design tape 8mm/12mm/18mm
4. Brush plastik
5. Acid Stain
6. Safety PPE
Barangan simple untuk hasilkan kerja yang bagus.

Antara rekaan yang boleh dihasilkan mengikut kreativiti.

Turut dikongsikan video untuk tontonan agar lebih faham berkenaan diy untuk membuat kemasan lantai menggunakan material acid stain. Nampak mudah dan cantik hasilnya. Bolehlah dicuba.

Sumber : Abdul Khair Masjudi

IKLAN

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club