Siapa sangka, personaliti yang penuh dengan senyuman terukir di bibir ini sebenarnya menyembunyikan sebuah kisah sedih di saat kehilangan satu-satunya anak lelaki buat selama-lamanya.

Berkongsi detik-detik pemergian anak bongsunya, Mohd Hilman itu bersama Majalah Keluarga, Pakar Mata dan juga Pencetus Inspirasi, Datuk Prof Dr Muhaya Mohamad turut akui bahawa mereka sekeluarga tidak melihat foto, ziarah kubur selepas 13 tahun kehilangan anak bongsunya itu bagi mengurangkan rasa sedih.

“Dia berlaku pada tahun 6 haribulan 8 tahun 2000. Masa tu ingatkan mak beli macam-macam souvernier. Tak tahu itu tahun paling sedih bagi kami sekeluarga, dia berlaku pada hari ahad petang. Kitorang 3 orang, saya Aniah dan adiknya Hilman.

“Hari tersebut rasa sangat gloomy tau, lepastu kita tak tau dan kita keluar beli apa-apa saja, beli coklat. Lepastu saya tolak troli dengan adik dulu, dia pegang saya ikut je belakang dia.

IKLAN

“Tapi bila nak sampai kat kereta tu dan nak buka bonet kereta tu tiba-tiba dia jatuh pengsan. Saya pun terus cpr tetapi dia habis. Masatu saya rasa dah tak ada. Orang dah start panggil-panggil doktor. Tak apa saya doktor.

“Pergi ke Az-zahra ada seorang pakcik tolong dan telefon ayah dan lepastu saya bawa kereta ke HUKM. Aniah belakang dan adik baring masa tu saya kata..” katanya kepada Majalah Keluarga.

“Last Moment Dengan Adik Sebagai Satu Keluarga” Prof Muhaya Sebak Buka Cerita Kehilangan Anak Bongsu

IKLAN

Untuk video penuh, boleh tonton di SINI

Ketika situasi itu, anak sulung Prof Muhaya, Noor Aniah mengakui itu kali pertama dia melihat ibunya menangis dan tidak pernah menyangka perkara sebegitu boleh terjadi pada mereka

IKLAN

“This is the last moment kita dengan adik sebagai satu keluarga dalam kereta pada masatu. Mak kata Allah pinjamkan ahli syurga selama 11 tahun setengah, masatu kitorang macam terima dah. Sampai HUKM tu buat juga cpr.

“Saya ingat masa doktor bagitahu mak adik dah takde. Waktu tu first time saya tengok mak nangis, saya tak pernah imagine akan jadi seperti ini.” kata Aniah.

Untuk video penuh, boleh tonton di SINI