Nak kurus bukan senang. Bukan usaha sehari dua menahan nafsu makan boleh turun berat badan berkilo-kilo sekali gus mencapai berat badan ideal yang diimpikan. Hakikatnya, perlu kesungguhan dan konsisten dalam hal mengawal berdiet. Ini sebagaimana apa yang dilakukan oleh Jasli Hasssan ini yang mana suatu ketika dahulu beratnya pernah mencapai 183kg dan kini siapa sangka boleh mencapai berat badan ideal.
Teruja mengetahui apa yang dilakukan hingga berjaya, banyak tip dan info dikongsikan di akaun fbnya dan salah satunya tentang 10 tip cara mengawal nafsu makan. Jom semak untuk dapat dipraktikkan.

Terima kasih kerana sudi membaca Perkongsian saya.
“10 TIPS CARA MENGAWAL NAFSU MAKAN KETIKA SAYA MENURUNKAN 183KG KE 78KG”
Lelaki Ni Dahulunya Berisi, Sekarang Kongsi Cara Kawal Nafsu Makan. Memang Praktikal Sebab Dia Dah Buktikan!
Saya tulis berdasarkan hasil pengalaman dan suka duka saya lalui untuk sampai ke tahap hari ini.

1) Baca Doa Sebelum Makan
Nampak simpel mengikut pemerhatian saya dan hasil pengalaman saya antara beberapa kali kita makan jarang-jarang kita baca doa…lagi-lagi kalau berhadapan dengan makanan yang sedap. Cuba berdoa sampai habis lihat makanan dengan ketenangan nak nikmati makanan secara pelahan-lahan. Berdoa menguji kita bersabar dan muhasabah diri ketika berhadapan dengan makanan di samping itu mengajar kita bersyukur. Jangan malu untuk buat perubahan. Sedikit perubahan akan berikan kesan mendalam. 

2) Berbisik Dalam Hati

Ramai yang suka berbisik dengan suara hati sesuatu yang negatif lagi-lagi ketika terlihat orang makan yang sedap-sedap..akhirnya muncul lah…”HIDUP INI SEMENTARA RUGI KALAU TAK MAKAN”…Cuba latih, aku makan untuk hidup bukan hidup untuk makan…setkan dalam minda selama bereberapa tahun aku hidup berikan peluang untuk diri aku sendiri membuat perubahan sebelum terlambat…selalunnya bila dah terlambat baru nak berubah makan yang baik-baik. Cuba berkata atau berbisik dalam hati sesuatu yang positif.

3) Mulakan dengan minum air dahulu atau makan buahan dan serat

Zaman nabi dahulu.Mereka mulakan dengan meminum air atau makan dengan buah-buahan atau dengan syuran yang berserat.sebelum menjamah makanan yang berat-berat.Dan berhenti sebelum kenyang..hal ini bila kita makan buahan dan serat dahulu atau dahulukan dengan air…kita dapat stabilkan asid dalam perut dari menganas punca nafsu kita naik macam setahun tak makan.tenangkan fikiran jangan ikutkan hati..Makanan sedap sentiasa ada dan semakin hari semakin banyak menu sedap-sedap…tapi kesihatan sihat sekali sahaja datang kalau dah sakit perlukan masa lama untuk sembuh..

4) Makan perlahan-lahan dengan ketenangan

Dalam sepuluh orang pemerhatian saya di kedai makan. Hanya dua atau seorang yang baca doa dan mula menjamah secara pelahan-lahan menikmati makanan, yang lain kalau order datang lambat siap marah-marah..ada makanan panas pun dia kunyah juga..sebab tu bila dah habis satu pingan makanan pun rasa tak kenyang..penghayatan dan nikmat makanan itu tak ada…makan ikutkan hati yang bertopengkan nafsu makan yang membuak-buak…kawal dan anda boleh cuma hati sentiasa berbisik yang negatif…macam-macam alasan timbul.

5) Jangan terpedaya dengan rupa makanan

IKLAN

Zaman serba canggih ni bukan nafsu makan je membuak-buak hospital pun makin penuh dengan orang sakit.Mana taknya pantang tengok iklan makan yang hebat dan pelbagai kreativiti..Sabar awak jadi pengguna yang bijak dan berilmu jangan ikut nafsu..Orang tua meniaga makin ramai orang makan makin maju perniagaannya…kita nak support bussines diorang boleh cuba makan dengan penuh bijaksanaan….janganlah makan dah lewat malam…bahaya! Kena ingat nafsu tue ego kita…perangai kita…emosi kita…awak tue mastermind untuk seluruh fungsi tubuh awak…dulu saya selalu kata dalam diri saya jauh dah aku berusaha kalau sebab makanan ni aku tewas..memang aku seorang losser..

6) Makan kerap tapi sedikit-sedikit.

Ini paling sikit orang buat…Cuba bertenang sabar dan muhasabah diri…Helloooo makanan dekat malaysia terlebih dan antara negara paling banyak pembuangan sisa makanan.So situ kita dah boleh tahu peratus nak kebuluran tak akan..Cuba latih makan makanan yang sihat.bila kita ambil sedikit-sedikit tapi kerap dapat melatih kita makan ikut kuantiti kecil tapi kerap…berbanding kuantiti besar tapi sedikit lama ia akan jadi saiz yang besar …satu lagi bila kita masukkan makanan kerap dalam perut kita ia dapat mengawal proses kelaparan terlampau kerana ia dapat mengawal keaktifan asid dari menganas…jangan amalkan makan waktu tak betul itulah punca nafsu makan buaya anda timbul….

7) Sentiasa ingat mati

IKLAN

Jangan takut!!!! Mati itu pasti.Cuba makan sesuatu yang sedap itu kita ingat mati.Bila kita ingat mati kita akan lebih bersyukur.Mental kita akan berubah secara Automatik.Selama ini kita makan bukan gunakan akal tapi gunakan Nafsu serakah yang tak tentu pasal rakus meratah makanan…Bila sakit 3 serangkai datang baru sibuk nak cari pemakanan sihatlah…ubah gaya hidup sihatlah..saya dulu hanya asid Refluck je baru kawal makan kaw2..semua sekat minyak.pedas,lemak,masin terlampau…jangan buat sesuatu yang bodoh lagi…cuba jadi seorang yang pandai menikmati makanan dengan cara betul….makan dengan keadaan bersyukur baru kita berjaya kawal nafsu makan..

8) Rancang pemakanan sebelum pergi makan

Latih diri untuk pergi makan di luar latih diri baca menu awal- awal untuk merancang diri ini makan dengan tenang.Bila kita ada perancangan kita akan ada kesabaran sekaligus dapat kawal nafsu pemakanan kita menjadi lebih baik…jangan perut dah lapar sangat baru nak cari kedai makanan..pastu semua ada dalam menu nak order..orang hantar salah order pun balun katanya dah lapar..sebab salah kita sendiri tak rancang masa dan waktu makan dengan betul serta tempat pemilihan makan salah main hentam je….nak latih membuat perubahan memang banyak pengorbanan..tapi demi kebaikan…dulu saya siap tanya awal2 tempat tue makanan macam mana…masakan apa ada….

Lelaki Ni Dahulunya Berisi, Sekarang Kongsi Cara Kawal Nafsu Makan. Memang Praktikal Sebab Dia Dah Buktikan!

IKLAN

9) Belajar “THROWBACK” dan “MEMORY RECALL”

Saya dulu bila di uji depan makanan sedap saya mesti terbayang suka duka saya buat senaman macam separuh mati,saya dah korbankan pelbagai untuk sampai ke sesuatu tahap takkan saya nak ikutkan nafsu makan macam-macam hanya dalam beberapa minit sahaja semuanya musnah. Bila susah juga saya akan Memory recall balik kenapa saya nak berubah bila dah menusuk kalbu baru saya tersedar bertapa jauh lagi perjalanan saya….secara automatik saya akan dapat mengawal nafsu saya…lama kelamaan saya semakin ingat pada matlamat saya.

10) Ikhlaskan hati dan redha.

Sekuat mana pun nafsu makan kita cuba juga hayati cara ikhlaskan hati dan redha.Lama-lama anda perlu juga berubah.sesuatu nikmat yang sedap ini tak kekal lama..dulu saya suka makan nasi lemak paru,mee goreng mamak telur mata dengan ayam goreng…sekejap je sedapnya masuk mulut kunyah telan esoknya jadi najis keluar tapi akibat kita ikutkan nafsu saya di serang sesak nafas teruk dari situ saya mula belajar ikhlaskan hati dan redha..saya setkan dalam minda saya cukupkan saya seksa diri saya dengan makanan…tiba masanya saya buat perubahan..selagi berkesempatan untuk berubah…berubahlah percaya cakap saya bila kita makan ikut nafsu hancur binasa kita….

Lelaki Ni Dahulunya Berisi, Sekarang Kongsi Cara Kawal Nafsu Makan. Memang Praktikal Sebab Dia Dah Buktikan!
Dahulu dan kini, cukup berbeza.

 

Mudahan sedikit perkonsgian pengalaman saya ini dapat berikan kesedaran bahaya kita mengikut nafsu makan kita..janganlah ikut nafsu makan kita..banyak saya terlihat di hospital-hospital terlantar menyesal dengan kehidupan mereka yang terlalu mengikut nafsu ketika makan.