Mudah ajer nak bahagia. Pasangan saling mempercayai dan saling melengkapi serta banyak lagi. Mudah kan. Jika saling mempersendakan pasangan, tidak menghormatinya dan saling berbeza pendapat tentu ‘bencana’ namanya.

Orang kata awal perkahwinan semuanya manis-manis. Cuba lihat selepas lima tahun, paling awal tiga tahun. Terutama bila isteri dah bertukar ‘fizikal’ selepas melahirkan anak. Dulu kurus ramping, kini dua kali peluk.

Tapi jika ada suami yang sedia terima isteri seadanya, dan setia semua itu, tolak tepi. Apa yang pasti, mereka nak bahagia.

Begitulah yang tafsiran mudah bahagia buat saudara Fahmie Abu Bakar yang beranggapan lelaki setia bukan hanya tahu cakap manis-manis atau lelaki bergaya tetapi tahu menghargai isteri walau keadaan apa juga.

Ringkas coretannya tapi penuh makna untuk membina sebuah keluarga bahagia.

Ikuti perkongsiannya.

“Lelaki sejati bukan mereka yang ada six pack, bibir pink, cakap manis-manis dan pakai seluar carrot takda pleat.”

“Tapi lelaki sejati adalah mereka yang tidak pernah mengadu akan segala kekuranganmu sehingga kau merasa sempurna. Carilah mereka dikalangan petani.”

TIP BUAT SUAMI ISTERI MAKIN BAHAGIAN

Dalam pada itu, menerusi perkongsian lain boleh ikuti tip menarik ini iaitu mengenai 7 cara untuk suami memikat hati isteri. Sweet sangat!

Tips 1 : Kejut Isteri bangun pagi & bisik kata-kata cinta

Lelaki jangan nak geli-geli ye, ala kalau buat pon bukan orang nampak. Isteri sendiri je pon. Kalau Isteri macam pelik blur-blur, takpe. Dia suka sebenarnya. Hehehe Paling senang pon, kejut and cakap “sayang, bangun. Saya sayang awak sayang” awwwwwww, bikin cair je taw. Hehehehe

Tips 2 : Selalu ucapkan ayat Terima Kasih

Dari awal-awal kahwin sampai sekarang, Islam memang selalu cakap “Terima Kasih Sayang” bila Iday buat something untuk dia. Lepas masak and hidang, dia akan cakap ” Terima Kasih Sayang sebab Masak”

Rasa dihargai sangat. Sebenarnya, ada isteri tak kisah pon sebab apa dia buat memang ikhlas untuk suami dia. Tapi bila suami hargai and cakap Terima Kasih, lagi semangat isteri nak buat apa-apa untuk suami.

Ingat! Ringankan mulut cakap “Terima Kasih” okay! 🙂

Tips 3 : Tolong Isteri Buat Kerja Rumah – Simple2 pon okay

IKLAN

Bukan semua kerja okay, kan ada lelaki yang datang kecam aku. Hahaha Yang simple-simple macam sidaikan baju, tolong basuh pinggan sendiri and wife bila lepas makan.

Islam selalu tolong basuhkan pinggan sendiri and pinggan Iday everytime kitorang habis makan. Dia buat tu sebagai penghargaan la sebab Iday masakkan untuk dia. Give and take gituu. Banyak la kerja rumah yang kita sama-sama share buat.

Tips 4 : Offer Pertolongan

Apa kata, kadang-kadang tu offer pertolongan pada Isteri. Contohnya nampak Isteri tengah duduk berehat lepas buat kerja, then offer untuk urut bahu atau boleh offer air minuman. Ataupon, kadang-kadang bila tengok tv, saja-saja tanya dia “Sayang, awak nak tengok cerita apa? “

Isteri mesti rasa dihargai, alahai baiknya suami aku ni. Hehehe

Tips 5 : Cium tangan/dahi Isteri setiap kali keluar and balik dari Kerja

IKLAN

Kalau jenis Suami Isteri yang kerja 9 pagi – 6 petang, mesti jarang ada masa sama-sama. So, bila nak keluar kerja, cium la dahi isteri atau cium tangan isteri. Macam Iday, Iday tiap kali pergi kerja and balik kerja mesti salam and cium tangan Islam. And Islam pon buat benda sama.

Memang rasa disayangi.

Tips 6 : Kadang-kadang Buat Keputusan untuk Barang Dapur

Ini basic je sebenarnya, rasanya semua suami akan temankan isteri beli barang dapur. Bukan barang dapur tapi shopping sekali. Hehe So, masa beli barang dapur tu, cadangkan la si Isteri apa yang nak dibeli. Iday selalu akan tanya Islam, apa yang dia nak makan, nak beli ape, sayur apa yang dia nak makan. Awal-awal dulu, Islam selalu jawab “Ikut suka awak, saya makan semua awak masak” .

Iday apa lagi, asyik beli shitake. Sebab Iday tahu yang dia suka sangat makan shitake. Last-last dia dah muak. Then lepas-lepas tu, dia sendiri cakap apa nak makan. Sebenarnya memudahkan Iday, takyah pening-pening dah.

Tips 7 : Duit saku

Walaupun Isteri berkerja, tak salahnya hulurkan duit belanja hari-hari/mingguan untuk Isteri. Terpulang pada Isteri untuk terima atau tak. Macam Iday, Islam selalu bagi duit belanja, kadang-kadang dia siap selit dalam wallet. Tapi selalunya Iday tak guna, Iday akan simpan.

Then, kalau kitorang makan malam dekat kedai, Iday akan tolong bayarkan guna duit yang Islam bagi tadi. Hehehe Or kadang-kadang, Iday just letak dalam tabung duit dapur rumah.

Semoga bahtera rumahtangga kekal hingga akhir hayat.

Sumber: Fahmie Abu Bakar & www.sayaiday.com