Ibu mana yang tak sedih apabila melihat anak menangis akibat kelaparan kerana susu badan yang diberikan tidak mencukupi.

Inilah cabaran bagi ibu yang baru bersalin, bukan sahaja tekanan akibat terpaksa menjalani berpantang tetapi emosi turut tidak stabil apabila membabitkan bayi yang baru dilahirkan.

Bagi memastikan bayinya mendapat nutrisi secukupnya, pelakon Mona Allen memberitahu dia sangat menitikberatkan soal penyusuan untuk Petra Pekin.

Mona atau nama sebenarnya Munna Hafiraneza Allen, 36, berkata dia mencuba pelbagai cara untuk memastikan susu badannya sentiasa mencukupi kerana tidak sanggup melihat Petra menangis kelaparan.

“Selagi ada susu dibadan mummy, akan mummy berikan seluruhnya pada kamu. Biarlah mummy terpaksa minum dan makan banyak untuk pengeluaran susu yang optimum, janji kamu ceria dan sihat sentiasa. Biarlah mummy terpaksa berjaga malam untuk menyusukan kamu, janji kamu tidak menangis kehausan.

“Biarlah mummy duduk berjam-jam lamanya, janji kamu selesa menyusu dalam keadaan begitu. Biarlah mummy bawa kamu ke sana ke sini, janji kamu tidak putus susu dgn mummy,” katanya.

“Bila Susu Drop. Mummylah Orang Yang Paling Sedih.” Mona Allen Sanggup Makan Banyak Demi Susu Anak Mencukupi

Mona berkongsi mengenai perkara itu menerusi akaun Instagram miliknya.

IKLAN

Bukan itu sahaja, Mona juga mengaku bukan mudah menyusukan anak lebih-lebih lagi apabila berdepan dengan masalah kekurangan susu badan.

“Ya. Mummy mengaku penyusuan bukan semudah ABC. Bila susu drop. Mummylah orang yang paling sedih dan susah hati,” katanya lagi.

Artikel Berkaitan

IKLAN

Bagaimanapun, Mona bersyukur apabila suaminya iaitu Pekin Ibrahim, 41, sentiasa menghulurkan bantuan dan sentiasa berada di sisi.

”Mujur Daddy banyak membantu. Daddy selalu urut belakang Mummy untuk memperbanyakkan penghasilan susu. Daddy juga sentiasa belikan mummy makanan yang sedap-sedap.

“Bila mummy terlelap, daddy biarkan mummy rehat dan tidur sebentar. Daddy mengerti, ini perjuangan mummy. Daddy sentiasa support mummy. Terima kasih Daddy!,” kongsinya.

Dalam kesempatan itu juga, Mona turut berharap agar terus diberi kekuatan dalam memberikan yang terbaik buat anaknya selain memberi semangat kepada ibu-ibu di luar sana.

IKLAN

“Ya Allah. Kau murahkanlah rezeki susu buat anakku. Kau kuatkan kudratku untuk terus memberi susu yang terbaik buat anakku. Hindarkanlah perkataan malas dalam diriku dan kau berilah kesihatan yang baik untukku terus menjaga anakku.

“Anda ibu menyusukan anak? Jangan putus asa ya, sebab kita ibu yang hebat,” ujarnya

Sumber : Mstar

Mesti Baca :

Tip / Petua

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

“Bila Susu Drop. Mummylah Orang Yang Paling Sedih.” Mona Allen Sanggup Makan Banyak Demi Susu Anak Mencukupi