Bila tandas sentiasa bersih dan berbau harum barulah selesa untuk digunakan seisi keluarga. Jadi tidak hairanlah bermacam-macam jenis tips penjagaan tandas ada dikongsikan di media sosial untuk manfaat bersama.

Terbaru tular ada satu cara untuk pastikan kebersihan dan keharuman tandas lebih praktikal dengan menggunakan sabun buku untuk mencuci pakaian. Caranya cukup mudah, hanya dengan leletakkan sebuku sabun tersebut ke dalam tempat tangki tandas dan apabila dipam dengan sendirinya akan bertindak sebagai pembersih dan pewangi tandas.

Lantaran itu, seorang pemilik akaun TikTok@kaklongrosie turut teruja untuk mencuba tips tersebut dan berkongsi hasil yang diperolehi selepas beberapa hari praktikkan di tandas rumahnya.

Langkah 1 : Ambil sabun buku untuk mencuci pakaian.

Langkah 2 : Buka penutup tangki dan masukkan ke dalam tangki tandas tersebut.

 

Langkah 3 : Pam dan tandas akan sentiasa wangi dan bersih.

Pun begitu, ada yang memintanya untuk tunjukkan hasil selepas seminggu menggunakan kaedah tersebut. Perkara ini kerana dikhuatiri buih dari sabun tersebut akan membuatkan tandas menjadi bersepah. Bahkan ada juga yang mengatakan telah mencuba cara tersebut tetapi tidak sampai dua hari sabun buku yang digunakan telah mencair sepenuhnya.

Namun apa yang mengujakan, hasil perkongsian video daripada @kaklongrosie selepas seminggu menampakkan keadaan tandasnya masih bersih dan terkawal. Tiada limpahan buih sabun seperti yang dikatakan bahkan  sabun buku yang ada di dalam tangki masih ada lagi.

@kaklongrosieReply to @afiqahamani89 after 1 week… hehehe macam kelakar pulak asyik update pasal tandas..segan arrrrr😅😅♬ original sound – Rosie Othman

Jadilah bolehlah anda pula praktikkan cara ini untuk pastikan tandas sentiasa bersih dan harum. Atau boleh juga menggunakan sebun khas yang sedia ada dipasaran dengan klik di sini untuk membeli secara online.

IKLAN

Sumber : TikTok@kaklongrosie

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club