Nampak menarik juga ye jika di laman rumah kita dipenuhi dengan pokok salad pelbagai jenis. Bukan sahaja kerana kita boleh menikmati hasilnya, malah tidak dinafikan salad mempunyai pelbagai bentuk dan warna.

Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Linda, di mana sudah bertahun-tahun menanam salad.

Di sini dikongsikan serba sedikit hasil tanamannya dan info berkenaan tanaman salad.

Nak tahu lebih lanjut, ikuti perkongsiannya di sini.


Salad @ Lettuce.

Saya nak share antara Family Salad yang saya biasa tanam selama saya start berkebun bermula tahun 2017. Macam-macam jenis dah biasa lihat dan rasa. Pelbagai jenis cabaran dah lalui..

Satu je prinsip saya, jangan giveup. Bab tanaman ni kena faham cara dan perangai pokok. Satu je… Salad sukakan matahari. Tapi.. kena betul-betul stabil, boleh terus fullsun sampai besar. Baja, siram dan kawalan serangga kena konsisten.

Benih Salad

Benih salad, cepat rosak. Walaupun kita simpan dlm peti sejuk bahagian sayur. Sekali beli benih, memang tak boleh simpan lama sebab memang begitu sifatnya.

*Best boleh lihat pelbagai jenis tanaman, terutamanya yang ‘rare’. Rasa pun berbeza…

1. Red Lettuce @ Salad Kerinting Merah

2. Butterhead Lettuce, yang terbaru ada dilaman sekarang.

3.  King Endive Lettuce. Daunnya agaknkenyal tapi paling cantik.

4. Red Veined Sorrel. Rasa agak unik sebab ada rasa sedikit masam.

5.  Salad manis. Rasanya macam kunyah tisu, lembut sangat.

IKLAN

6. Salad Thai. Salad ni rasa sama macam salad yang biasa jumpa dipasaran.

7. Garland. Salad ini ada rasa pahit, tapi mild sahaja.

8. Red Salad Bowl

IKLAN

9. Arugula @ Salad Roket. Sedap baunya tapi pahit sedikit.

10. Green and Red Lettuce @ Salad Merah dan Hijau Kerinting.

 

Ekstra info

Saya ubah peringkat usia begini. Selalunya lebih dari 2 minggu. Anak-anak sangat stabil untuk terus hidup untuk terus fullsun.

Saya guna peatmoss. Media terbaik untuk semaian. Cocopeat pun ok, tapi kena pandai timing masa bila nak letak baja sebab media semaian tak ada apa-apa baja.

Sumber : Linda Ahmad