Kalau sebelum ni orang minum kopi untuk hilangkan rasa mengantuk, tapi sekarang ni minum kopi dah menjadi seperti satu trend sejak banyak gerai di jalanan menjual air tersebut.

Tidak ketinggalan juga dengan teh, kedua-dua minuman ini pasti menjadi pilihan terutamanya apabila cuaca terik pada siang hari.

Belum lagi yang betul-betul gilakan minuman kaffein tu, sepertinya tak boleh hidup tanpa minum kopi setiap hari!

Tapi, pernah dengar tak kopi boleh menjadikan gigi kuning? Bukan itu sahaja, kedua-dua kopi dan teh boleh beri kesan pada kesihatan gigi! Alamak, macam mana tu? Haaa meh baca perkongsian dari doktor gigi ini untuk kurangkan kesan buruk kopi dan teh pada gigi.

Malu Gigi Kekuningan Gara-Gara Minum Kopi & Teh? Doktor Ini Kongsi Tipsnya!

Untuk penggemar kopi dan teh, mesti anda perasan gigi anda lebih mudah jadi kuning. Bukan tu saja, gigi pun boleh jadi sensitif.

InsyaAllah kali ni saya cerita tips untuk kurangkan kesan buruk kopi dan teh kepada gigi

1) Minum guna straw dan elakkan minum terus dari cawan/gelas.

Tujuannya, kita nak elakkan minuman dituju direct kepada gigi, terutamanya gigi depan. Lebih banyak terdedah, lebih senang melekat warnanya.

2) Elakkan minuman yang terlalu panas. Tunggu sejuk sikit dulu.

Suhu yang terlalu tinggi boleh beri kesan buruk kepada struktur dalaman gigi —> lebih mudah bertukar warna.

3) Kumur atau ‘bilas’ mulut dengan air putih selepas minum kopi/teh.

IKLAN

Makin lama gigi kita terdedah kepada minuman, lebih mudah bahan melekat di permukaan gigi.

4) Elakkan berus gigi sejurus selepas minum kopi/teh. Tunggu 30 minit – 1 jam dulu.

Kedua-dua minuman ni berasid, dan memberus sebaik selepas minum, boleh menyebarkan lagi asid ke seluruh mulut —> struktur gigi jadi lebih lemah.

Malu Gigi Kekuningan Gara-Gara Minum Kopi & Teh? Doktor Ini Kongsi Tipsnya!

5) ‘Latte’ lebih baik dari ‘americano’!

Secara ringkas, susu dalam kopi/teh boleh bantu mengurangkan kesan sisa minuman dari melekat di atas permukaan gigi.

6) Minum dalam one-shot lebih baik dari minum sikit demi sikit.

IKLAN

Bukan lah habiskan dalam seteguk, nanti tersedak pula.

Point dia di sini, lebih panjang tempoh mula minum hingga habis, lebih tinggi risiko untuk dapat kesan buruk.

Malu Gigi Kekuningan Gara-Gara Minum Kopi & Teh? Doktor Ini Kongsi Tipsnya!

7) Jaga kebersihan mulut, rajin berus & floss gigi.

Kebersihan yang tak memuaskan (terutamanya karang gigi) akan buat warna kekuningan lebih senang melekat.

Kalau ikut 7 tips ni minum kopi, tak akan ada kesan ka? Tak lah begitu. Kesan tu masih ada, cuma kurang.

Boleh share kepada geng-geng mengopi anda!

IKLAN

Sumber : Twitter Norulmadihahh

Elak dari perkena serangan jantung, jom ikuti perkongsian dari Dr Zubaidi ni!

Comel betul adik-adik BK buat Challange kumpul marshmellow!

Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/

Malu Gigi Kekuningan Gara-Gara Minum Kopi & Teh? Doktor Ini Kongsi Tipsnya!