Bertambah sempurna menu berbuka hari ini andai di atas meja turut terhidang sajian pencuci mulut.
Apatah lagi jika hidangan dessert itu dihidang sejuk-sejuk, cukup mengujakan dan terasa tidak sabar untuk menjamahnya.
Jadi apa kata, mencuba menu resipi istimewa ini, Mango Cheesecake Tanpa Bakar!
Bila tiada pasangan terpaksa la buat sendiri mango cheesecake ala bujang terlajak (no bake)
Resepi ada dibawah.
Dan hasilnya tadaaaa
Ads
Mango cheesecake(no bake) letak dalam peti sejuk
Ads
Bahan-bahan: BASE
70 grm butter (cairkan)
30 ketui biskut (xkisah jenama apa janji biskut tawar)
*Hancurkan biskut dan masukkan butter(dicairkan) dan gaul serta letak ke dalam loyang.
Bahan2:BAHAGIAN TENGAH
250 grm cream cheese
200 ml whipped cream
80 grm gula
Perahan lemon ikut kita
1 biji mango yg diblend (tapiskan) ÷ 2 bekas
Ads
Mango Jelly (Topping)
Mango yg blend td
Gelatin/ serbuk agar
Cara Buat Bahagian tengah tu
1. Campurkan cream cheese, gula, perahan lemon Dan mango puree pukul hingga kembang.
2. Mangkuk lain, pukul whipped cream gula (ikut nak letak atau x) perahan lemon dan campur gelatin yang dicairkan atau serbuk agar2 pukul hingga kembang.
3. Campur kedua2 step 1 & 2 secara kaup balik secara sebati masukkan ke dalam loyang
Setiap antara kita mesti ada cara tertentu untuk menyimpan bahan basah untuk pastikan kekal elok untuk digunakan.
Pun begitu, melalui satu perkongsian daripada Naeamah Balqis ini agak luar biasa menariknya tentang cara yang diamalkan untuk memastikan stok bahan basah kekal segar dan yang penting cukup memudahkan kerja.
Jom baca perkongsian penuh daripada ya.
Selesai stok lauk untuk bulan 3 / 2018. 2018. Alhamdulillah stok lauk untuk bulan Mac lak…bajet untuk 3 minggu juga..cukup2 3 minggu yang bulan 2……settle semua….senang….nak masak apa amik jer..memang penat awalnya…akhirnya senang sangat….takder alasan….pengalaman sendiri kalau dah malas memang banyak alasan…tak ckp orang hokey….ckp diri sendiri…
Langkah perlu buat :
Masukkan lauk dalam satu bekas (saya hanya guna TIPUWARE…jangan duk cakap saya iklan tupperware hokey) untuk sekali masak…masukkan air sampai menutupi lauk tadi…simpan kat tempat BEKU..
Letak air untuk apa?
Untuk KEKALKAN KESEGARAN lauk td…anggap lah mcm ikan2 kat kutub sana…dilitupi air batu…bila ais cair…ikan tu tetap segar kan…hahaha…orang sains jangan kecam lak…saya buat contoh jer…senang nak fhm..untuk orang yang ckp manis udang akan hilang bila letak air…simpan lama..terpulang…kita raikan pendapat berlainan….pandangan masing2..tp bagi saya…saya tetap rasa sama jer dengan masa saya baru beli terus masak dengan saya simpan letak air bekukan…
*Lauk yang saya LETAK AIR – Udang + sotong + ikan + ayam…semua bersihkan siap2…simpan lauk yang dah bersih
** Daging + tulang – simpan mcm biasa…JANGAN LETAK AIR
Bila nak masak
Keluarkan…alirkan bawah air paip…kalau udang + sotong sekejap jer cair…kalau ayam amik masa sikit…kalau ikut saya..memang bila nak masak baru bawak keluar…kenapa? Sebab saya tak rancang nak masak apa…bangun pagi baru pikir nak masak apa…mcm gak balik keje…sampai rumah…buka peti baru pikir nak masak apa… hahaha takder masalah nak cairkan ais tu…uolss kalau nak masak pagi esok..malam tu boleh letak kat chiller…ramai orang buat mcm tu kan…
Cara simpan sayur
– Halia + lengkuas + serai letak dalam bekas dan MASUKKAN AIR sampai menutupi sayuran tersebut
– cili hijau + limau + bawang putih + bawang merah + daun sup + kacang panjang + cili merah + carrot + timun + petai + kobis + sawi jepun + bunga kobis + brokoli….LETAK TISU kat bahagian bawah untuk serap air yang akan menitis kat dlm bekas tersebut…sayur tersebut akan tahan lama…insyaallah…cuma sawi jepun + kobis tak tahan lama…seminggu ok lagi…selepas tu sawi akan lembik dan kobis akan hitam dekat tepi…
Sebab tu lah sayur berdaun saya tak beli banyak sekaligus..cukup untuk seminggu…
** bajet bergantung kepada keperluan 6 individu…saya bukan nak tunjuk bajet saya….saya nak tunjuk cara saya simpan lauk untuk mudahkan untuk kita mak2 ni masak…dan juga cara simpan sayur2 untuk tahan lama terutama mak2 bekerjaya keluar pepagi hari dan hampir nak malam baru balik mcm say
Ekstra info :
** bekas pink saya isi lauk dan sayur ni…bukan tupperware yer …ni tipuware jer…beli kat Mr Diy…tak perlu bekas mahal2 …yang ni pun tahan lama…kat kedai eco rm2 pun ok…
** kenapa letak air…jawapan saya dah letak awal2 kat atas sana….
** bajet untuk berapa lama..jawapan ada kat atas juga…
** dengan kata lain semua persoalan yang banyak ditanya kat komen…jawapan dah ada kat post…
** mintak maaf kalau komen tak sempat saya balas…dan terlepas pandang…
** Berbeza pendapat dan pandangan…saya raikan…saya terima
** semoga perkongsian ni menjadi ilmu yang manfaat…terima kasih pada yang mendoakan yang baik2 untuk saya…
Sumber : Naeamah Balqis
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Pada waktu lapang mesti kita hanya memikirkan, apa menu yang simpel untuk menjadi kudap-kudap. Apatah lagi kalau makan sambil tengok movie. Fuh layan!
Satu lagi respi simple, mudah dan cepat untuk dikongsikan kepada yang tak tahu nak masak apa di hujung minggi. respi ini baru tular di Tiktok yang dikongsikan oleh marimogo_ yang mendapat hampir 500k tontonan, kimchi timun.
Terasa nak buat kek petang ni? apa kata cuba Kek Nestum gebu yang sedap ni. Boleh dihidangkan untuk minum petang bersama keluarga nanti.
Cara buat cukup mudah dengan menggunakan sukatan cawan je. Bahan yang digunakan pun tak banyak. Jom ibu-ibu kita cuba, lihat menjadi tak kek viral ni.
Betul² sedap.. Rasa lemak² dia pada nestum..
Kek Nestum Gebu viral
Bahan-bahan
200g majerin dalam secawan(tgk cawan jugak nak tepat pakai timbang)mak pakai cawan minum kopi je
150g gula perang dalam 1 cawan lebih sket
sedikit esen vanila
50g nestum original atau 2 peket yg mcm gambar tu
3sb susu pekat
160g tepung naik sendiri dalam 1 1/2 cawan
telur 5 biji
kacang pecan atau sukati ko nak letak ape atas die
Cara membuat:
dah siap memang gebu mmg sedap. Memang laku keras kalau buat jualan.
Lisbon Hotel Melaka menawarkan pengalaman tenang dan mewah di Perkampungan Portugis. Dengan reka bentuk ala Mediterranean, kolam infiniti dan restoran Festa yang eksklusif, ia destinasi ideal untuk percutian keluarga.