Apabila menjelang hujung minggu, pastinya ibu-ibu mencari resepi untuk menyediakan membuka selera buat ahli keluarga. Apa kata mencuba membuat Puding Karamel. Mudah sangat.

Boleh cuba cara perkongsian puan ini di laman sosialnya  نور شفيقه محمد روسلي . Resepinya yang mudah ini, memberikan hasil yang mengkagumkan dengan puding karamel yang gebu.

Jom cuba!


Cubaan Pertama Kali Kita Buat Puding Karamel  OMG Sedap Weh !!

Sesuai Sangat Buat Untuk Anak2 Cuti Sekolah Ni . Mini Size Macamni Senang Nak Makan Takde Berebut ,Takde Basi Cepat Sebab Usik2 .. Wajib Cuba 

RESEPI PUDING KARAMEL MINI 

UNTUK 20+ CUP YE

BAHAN BLEND / KACAU

6 BIJI TELUR
1 SUDU TEPUNG CUSTARD
1 TSP ESEN VANILA
1 TIN SUSU CAIR
1/3 TIN SUSU PEKAT (NAK MANIS BOLEH TAMBAH)
1 TIN AIR (SUKATAN TIN SUSU)

IKLAN

GULA HANGUS

20 SUDU GULA PUTIH
3/4 CAWAN AIR

CAIRKAN GULA HINGGA HANGUS , LAGI GELAP LAGI CANTIK TP JANGAN LAMA NANTI PAHIT. API KECIL2. DAH BERTUKAR WARNA , MASUKKAN AIR . THEN LETAK PADA SETIAP BEKAS TADI

IKLAN

SATUKAN SEMUA BAHAN BASAH . TERPULANG , NAK KACAU DALAM PERIUK ATAU BLEND YE . KALAU BLEND JANGAN LAMA NANTI BERBUIH SANGAT. THEN TUANGKAN DALAM BEKAS YANG DAH DI ISI GULA HANGUS TADI .. KUKUS 20MINIT . SEJUKKAN DALAM PETI AIS.

Cara penyediaan

 

Tuang Gula Hangus Dalam 1 1/2 Sudu Untuk Setiap Bekas. Kalau Korang Hantu Gula Boleh Tambah Sukatan . Kut2 Nanti Potong Kaki Aku Datang Melawat Lah. Then Sejukkan Sebentar / Letak Tepi . Room Temperature Pun Oke . *Tips – Lapik Bekas Dalam Dulang Berisi Air @ Ais Ketul Supaya Tak Berlubang Bila Isi Air Gula Panas .
Bahan Kacau / Blend Tadi Korang Tuang Kemas2 , Yelaa Kita Ni Baka2 Gadis Melayu Terakhir Kena Sopan Sikit . Sikit Pun Oke Dari Takde . Aku Tutup Dulu Sebab Nak Kukus Nanti Take Turn Kan , Kang Masuk Lalat , Langau, Bangau Ke Binatang Buas Tak Ke Kuciwaa . 
Air Kukus Dah Menggelegak , Susun Elok2 . Because Of Size Puding Aku Cute2 , Aku Pakai Periuk Nasi Jer Sebab Umah Aku Takde Pengukus . Be Kreatif Sikit Jangan Nak Menyusahkan Laki Korang Mintak Macam2 Pastu Sekali Guna Dah Susun Dalam Gerobok Sampai Next Year Berhabuk Ni Aku Kukus Dalam 15 – 20 Minit Sahaja . Lepastu Sejukkan Dalam Peti Ais . *Tips Nak Jaga Air Kukus Dari Menitis , Korang Ikat Penutup Periuk Dengan Kain Tuala Eh .
Tadaaaaaaaa !! Hasilnya Lepas Sejukkan Dalam Peti Ais  Cantik dan gebu.

SEDIA DIHIDANG