Sebagai ibubapa tentu ingin memberikan yang terbaik buat anak. Selain memberikan persekitaran yang baik, membiarkan anak-anak bermain adalah penting untuk perkembangan anak itu.

Bermain buat kanak-kanak melibatkan komponen fizikal, kognitif dan sosial. Perkongsian, Patologis Pertuturan Bahasa, Aishah Kassim Academy, ini begitu bermanfaat untuk kita mengetahui kepentingan bermain itu pada anak-anak. Jom semak!

IKLAN
IKLAN

7 SEBAB KENAPA KANAK-KANAK PERLU BERMAIN
.
Abaikan post ini jika anda rasa 
– Bermain tak penting untuk kanak2 belajar… 
– Bermain tu x penting utk kanak2 excellent nnt kat sekolah..
– Bermain tu utk suka2 je.. bukannya ada faedah pun
– Anda boleh jump terus kepada belajar baca, tulis, kira.. main ni buang masa
– Anak anda bljr dngn gajet lebih bnyk dr bljr melalui bermain
.
Bermain di sini mungkin ada yg main sorang2 dan ada yg bermain beramai ramai dengan orang lain.. dan bermain tak semestinya dengan toys.. 
.
Kanak2 bergerak aktif, explore persekitaran, main mcm2 objek (objek betul atau mainan) semua di kira bermain bg mereka… 
.
Mmg kanak2 kadang2 bermain pelik2 dan bahaya.. tapi itu x blh jadi penghalang utk mereka terus bermain… kita sbg org dewasa perlulah menjadi org yg mmberi guidance samaada utk mngglkkn bermain atau nk kurangkn ke atau nk stopkan ke atau nk tukar aktiviti lain ke… Tapi jngn stop kan terus je smp tak bermain langsung… tgk tv lg best.
Berikut carta mudah sebab anak kena melakukan aktiviti bermain
Semoga menjadi ibu bapa yang hebat mendidik anak-anak.