“Pandainya anak! Boleh membaca sejak umur lima tahun lagi. Masuk darjah satu pun, dah lancar membaca dan hafal sifir. Sekarang dah besar, keputusan peperiksaan selalu cemerlang dalam kelas!”

Siapa yang tak nak anak pandai dan genius! Ada yang sanggup makan pelbagai makanan tambahan yang dipercayai membantu anak jadi genius sejak hamil lagi. Pengalaman melahirkan bayi pertama sudah tentu ada kelemahan dari segi membesarkan anak sejak bayi lagi. Salah satunya adalah mendidik anak untuk menjadi seorang yang genius.

Nak Latih Otak Anak Jadi Genius, Lakukan 5 Tip Ini Sejak Anak Kecil Lagi. Nampak Biasa Tapi Hasilnya Memang Berbaloi!

Ramai ibu bapa ingin memiliki anak yang cerdik. Tapi sejauhmanakah kita memerangsang otak anak sejak kecil lagi. Bagi yang sedang hamil anak kedua atau ketiga masih belum terlambat untuk mendidik anak yang masih bayi untuk menjadi seorang genius. Tak salah mencuba untuk manfaat anak sendiri.

Sebagaimana maklumat ini memberi panduan untuk ibu bapa memilih permainan yang betul untuk membantu stimulasi anak-anak semasa bermain. Jangan beli mainan yang nampak cantik aje tapi tidak ada unsur yang merangsan otak anak.

Ikuti maklumat ini.

5 jenis permainan kena alert 

IKLAN

1.Permainan warna hitam dan putih

Nak Latih Otak Anak Jadi Genius, Lakukan 5 Tip Ini Sejak Anak Kecil Lagi. Nampak Biasa Tapi Hasilnya Memang Berbaloi!

Bayi masih kecil. Bagi tahap penglihatan bayi baru lahir terhad iaitu kurang 6 inci dari mukanya. Jadi adalah penting menyediakan permainan yang mempunyai warna kontras iaitu hitam dan putih sebagai permulaan permainan buat si kecil. Warna sebegini mampu merangsang penglihatannya. Tetapi setelah bayi berusia dua bulan, kemahiran penglihatannya telah berkembang. Jarak penglihatan bayi anda bertambah dan mulai boleh melihat pelbagai warna. Jadi anda boleh mulai membeli permainan yang mempunyai warna terang misalnya merah, biru dan kuning.

2.Permainan kain lembut

IKLAN

Nak Latih Otak Anak Jadi Genius, Lakukan 5 Tip Ini Sejak Anak Kecil Lagi. Nampak Biasa Tapi Hasilnya Memang Berbaloi!

Anak anda masih kecil. Kulit amat sensitif. Bayi memerlukan permainan kain lembut yang tidak mencederakan kulitnya. Biasannya permainan ini merangkumi buku jenis kain dan anak patung kain. Pastikan juga buku itu mempunyai imej yang tidak terlalu banyak dan tidak mudah terkoyak.Lebih menarik permainan ini boleh mengeluarkan bunyi muzik yang menenangkan si manja anda. Bunyian ini akan dapat merangsang deria pendengarannya dan perkembangan bahasa anak jika anda menceritakan isi kandungan buku itu.

3.Mainan gantung

Mainan berwarna cerah dan mengeluarkan bunyi-bunyian mampu menarik perhatian si kecil. Mainan ini boleh merangsang fungsi penglihatan dan pendengaran si manja. Mainan ini digantung di atas katil bayi atau buai supaya boleh diraih oleh tangan. Permainan ini boleh membantu anak mengembangkan koordinasi gerakan tangan dan mata. Permainan yang boleh dipegang dan diramas berbentuk boneka atau bola yang diperbuat dari bahan yang lembut.

IKLAN

4. Blok warna warni

Nak Latih Otak Anak Jadi Genius, Lakukan 5 Tip Ini Sejak Anak Kecil Lagi. Nampak Biasa Tapi Hasilnya Memang Berbaloi!

Permainan blok ini melibatkan kanak-kanak menyusun kepingan-kepingan atau bongkah-bongkah yang dipisahkan menjadi satu model yang lengkap seperti kapal terbang,kereta, bangunan dan sebagainya. Permainan ini juga mengasyikkan dan dapat meningkatkan kreativiti kerana blok ini melibatkan imaginasi dan daya pemikiran. Semasa kanak-kanak ini menyiapkan permainan blok ini keupayaan kognitif yang digunakan oleh kanak-kanak ini amat tinggi. Ini kerana, jika kepingan yang cuba dicantumkan ini tidak berjaya dicantumkan, anak kecil ini akan cuba lagi untuk membuatnya banyak kali sehingga mereka selesai melengkapkan model tersebut dengan betul. Dengan ini, permainan ini dapat mencipta daya kreatif mereka sendiri tetapi juga dapat memperkembangkan lagi kemahiaran kognitif mereka.

5.Gerakan fizikal

Anda juga perlu mengetahui bahawa bayi yang masih kecil belum mengalami perkembangan deria genggam dengan baik (kemahiran fizikal). Jadi anda boleh memperkenalkan permainan yang merangsang perkembangan fizikalnya. Jadi perkenalkan permainan yang lembut supaya ketika bayi meniarap dia akan menggerakkan badan, tangan dan kakinya untuk mencapai permainan yang diletakkan di hadapannya. Gerakkan ini mampu merangsang mindannya untuk aktif dan cergas.

Dengan ini bermakna, melatih anak menjadi genius bukan bermula anak itu sudah besar tetapi sejak bayi lagi. Jadi lepas ini, bila ingin membeli barang permainan haruslah cari yang mempunyai ciri-ciri yang merangsang minda anak-anak. Selamat mencuba!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI