Berkebun bukan sahaja menjadi salah satu aktiviti menyihatkan dan menyegarkan untuk seisi keluarga tetapi juga salah satu cara menyediakan sayuran sihat yang bebas racun buat ahli keluarga. Malah ia juga dapat menjimatkan sejumlah wang kerana tidak perlu lagi membeli di pasar.

Nak Mula Tanam Sayur Dalam Pasu? Ini Caranya Untuk Beginner

Untuk para ibu yang mula ingin berjinak dengan menanam sayur-sayuran di rumah secara kecil-kecilan ini 7 langkah yang perlu anda lakukan.

1. Tidak sukar sebenarnya ingin bermula. Apa yang perlu ada hanyalah pasu, tanah dan biji benih. Ada ketiga-tiga bahan ini maka anda sudah boleh bermula. Kesemuanya boleh didapati dari nurseri tanaman malah biji benih kini boleh dibeli secara online. Anda juga boleh dapati biji benih secara percuma iaitu sayuran yang dibeli jangan dibuang bijinya, ambil dan tanam contohnya cili.

2. Lokasi. Cari lokasi yang terdedah kepada cahaya matahari tetapi tidak terlalu direct sun kerana pokok yang baru tumbuh tidak tahan pada cahaya yang terlalu panas. Lokasi yang baik dan sesuai ini akan membantu sayuran anda mengeluarkan hasil optimum. Paling penting cukup keperluan cahaya dan air.

Nak Mula Tanam Sayur Dalam Pasu? Ini Caranya Untuk Beginner

IKLAN

3. Jenis tanaman. Tentukan jenis sayuran yang ingin ditanam berdasarkan kadar cahaya di kawasan tersebut. Contohnya cili perlukan cahaya matahari lebih banyak untuk tumbuh dengan baik berbanding kangkung dan bayam yang boleh diletakkan di lokasi yang sedikit teduh. Cara anda menyusun atur kedudukan pasu penting agar tidak kelihatan serabut dan pokok sayur menerima cahaya yang sesuai.

4. Bekas tanaman. Paling penting memilih bekas tanaman adalah saliran yang baik justeru pastikan setiap pasu atau bekas mempunyai lubang saliran di bawahnya. Ini kerana akar pokok akan rosak dan membusuk jika terendam di dalam air bertakung. Jika anda mengunakan bekas recyle, tebuk lubang di bawah bekas tersebut.

5. Pembajaan. Penting untuk melakukan pembajaan seminggu sekali atau mengikut jadual yang anda tetapkan. Untuk memudahkan anda boleh dapatkan baja organik di nurseri atau pun boleh sahaja menggunakan air beras atau baja kompos yang dibuat sendiri.

6. Medium tanaman pasu atau bahasa mudahnya tanah dan segala elemen tanaman di dalam pasu seperti sabut kelapa atau coco peat. Penting untuk anda memilih tanah yang ringan dan bersaliran baik. Beli saja tanah hitam yang banyak dijual di nurseri kemudian tambahkan sabut kelapa di atas tanah tersebut untuk berfungsi menambah nutrien dan mengekalkan kelembapan pokok sayuran anda.

IKLAN

7. Penyiraman. Agar pokok sayur tumbuh dengan baik, sihat dan lebat hasilnya selain pembajaan anda mestilah tidak culas dengan aktiviti siraman pokok-pokok sayur ini. Siraman mestilah tidak terlalu berlebihan atau terlalu sedikit. Sebaiknya siram lah 2 kali sehari pagi atau petang. Kebiasaannya sayur berbatang lembut seperti bayam dan kangkung memerlukan air yang lebih banyak berbanding pokok cili.

Nak tahu sayur sesuai ditanam untuk beginner? Klik link ini

Webinar Aku Tak Serik Bersalin merupakan webinar kehamilan dianjurkan untuk para ibu hamil yang menanti kelahiran cahaya mata. Membariskan ramai speaker-speaker hebat yang terdiri daripada pakar dalam bidang masing-masing. Antaranya Dr Maiza Tusimin, Dr Siti Sarah Aishah, Dr Tengku Puteri Zainab, Ustazah Fatimah Syarha, Encik Fhais Salim dan selebriti Ezzaty Abdullah. Jom daftar secara percuma di SINI!

IKLAN

Nak Mula Tanam Sayur Dalam Pasu? Ini Caranya Untuk Beginner

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Nak Mula Tanam Sayur Dalam Pasu? Ini Caranya Untuk Beginner

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI