Setiap cikgu ada cara tersendiri dalam mendidik dan menghukum pelajar yang melakukan kesalahan. Semuanya demi kebaikan dan mahu anak-anak menjadi insan yang berguna kelak.

Perkongsian saudara Azree Hanifiah menarik perhatian ramai bagaimana cara seorang guru mendidik anak-anak muridnya yang mendisiplinkan mereka yang datang lambat ke sekolah.“Nama Kebun DONBEL. Don’t Be Late.” Hukum Jaga Kebun,  Cara Cikgu Ni Disiplinkan Pelajar Datang Lambat. Inspirasi!Menurut Saudara Azree, seorang guru disiplin bernama Cikgu Ibrahim memulakan idea ‘uniknya’ enam tahu yang lalu. Dia ‘menghukum’ pelajar datang lambat dengan berkhidmat menjaga kebun sayuran. Cukup berinspirasi cara guru ini dan boleh dijadikan ikutan.

Selain mendisiplinkan, anak-anak juga dapat belajar benda baru sekaligus mendapat hasil dari tanaman tersebut. Sangat berinspirasi!

“Nama Kebun DONBEL. Don’t Be Late.” Hukum Jaga Kebun,  Cara Cikgu Ni Disiplinkan Pelajar Datang Lambat. Inspirasi!“Kalau tak boleh rotan atau denda ketuk ketampi, macam mana nak disiplinkan murid!”

6 tahun lepas Cikgu Ibrahim, Guru Disiplin, memulakan idea gilanya di SK Jalan Air Panas, KL.

Dulu namanya Kebun DONBEL. Don’t Be Late.

Mana-mana pelajar yang datang lambat 5 kali, akan dibicarakan di mahkamah sekolah. Jika disahkan bersalah, mereka dikenakan hukuman khidmat komuniti jaga kebun.

“Nama Kebun DONBEL. Don’t Be Late.” Hukum Jaga Kebun,  Cara Cikgu Ni Disiplinkan Pelajar Datang Lambat. Inspirasi!

Melalui kaedah tersebut membolehkan anak-anak belajar tentang disiplin. Bukan itu sahaja, kebun yang dahulunya kecil lama-kelamaan menjadi luas. Peria antara yang ditanam dan terbaru adalah rockmelon.

“Nama Kebun DONBEL. Don’t Be Late.” Hukum Jaga Kebun,  Cara Cikgu Ni Disiplinkan Pelajar Datang Lambat. Inspirasi!Dari aktiviti berkebun itu, mereka belajar memahami erti buat kerja mengikut proses dan disiplin.

IKLAN

Lama-kelamaan daripada kebun kecil, Cikgu Ibrahim jajah sedikit demi sedikit kawasan sekolah. Sekarang dah siap tanam Rockmelon.

Cityfarm SK Jalan Air Panas

ARTIKEL MENARIK: “Jiran Sepakat Membawa Berkat.” 8 Keluarga Ni Ubah Lorong Terbiar Jadi Kebun Taman. Bukan Je Cantik Dapat Rasa Hasilnya!

Sebelum Bercuti Atau Balik Kampung Kena Letak Duit Syiling Dalam ‘Freezer’, Ini Sebabnya Yang Ramai Tak Tahu!

Guna Hormon Air Kelapa, Rahsia Pekebun Thailand Nak Pokok Subur & Berbuah Lebat. Ini Caranya!

IKLAN

“Nama Kebun DONBEL. Don’t Be Late.” Hukum Jaga Kebun,  Cara Cikgu Ni Disiplinkan Pelajar Datang Lambat. Inspirasi!

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI