Umum mengetahui bahawa Datuk Azizulhasni Awang atau Jijoe yang menamatkan perlumbaan final keirin telah berjaya meraih perak.

Sungguhnya kecewa tidak dapat membantu kontinjen negara meraih pingat emas Sukan Olimpik 2020 namun beliau telah mengorbankan seluruh jiwanya pada penampilan keempat temasya sukan terbesar dunia itu.

Tewas di tangan pelumba Great Britain, Jason Kenny, rakyat Malaysia tetap memberi kata-kata semangat untuk beliau mara lebih gemilang pada sukan Olimpik 2024.

Hakikatnya bukan calang-calang perlumba Keirin ini yang dikenali dengan julukan ‘The Pocket Rocketman’ mampu menjadi saingan kepada Jason Kenny juara yang memenangi pingat emas itu.

Kehebatan Jason Kenny sudah tidak diragui lagi apabila telah memenangi 7 pingat emas dalam temasya sukan dunia ini beberapa tahun sebelum ini.

Jika nak tahu lebih lanjut ikuti siapakah Jason Kenny ini, ikuti perkongsian ini.

Sambil tengok kejayaan pingat perak diraih oleh Dato Azizulhasni Awang, saya buat carian info berkaitan pemenang pingat emas bernama Jason Kenny.
Tak susah pun cari, ada terpampang di website rasmi Olimpik 2020 >> https://olympics.com/…/jason-kenny-becomes-first-briton...

Emas ke tujuh bagi olimpik kali ke 7

Saya terkejut. Saya rasa orang yang tahu pasal Kenny pun terkejut juga.
Sebab kejayaan emasnya ini bukan emas pertama .
Tetapi ini emas yang ketujuh bagi Olimpik. Kali ke-7.

Jason Kenny bersama isterinya Laura

Jason Kenny ini dilahirkan pada 1988 (jadi tahun 2021 ini, umurnya 33), menang emas pada 2008 di Beijing (1 emas) ketika usianya 20 tahun, kemudian 2012 di London (2 emas), mengahwini seorang pelumba basikal bernama Laura Trott pada 2016, kemudian memenangi emas pada Olimpik 2016 di Rio (3 emas) dan tahun ini, Olimpik Tokyo 2020 (1 emas).

Nak cakapnya Ogos 2017, Laura lahirkan anak mereka, kemudian menyambung sukan lumba basikal seperti biasa. Dan pada Olimpik Tokyo 2020 pada Ogos 2021 ini, Laura memenangi pingat emas Olimpik kali ke-4.

Ayah dapat 7 emas Olimpik acara lumba basikal. Ibu dapat 4 emas Olimpik acara lumba basikal. 
Anaknya?

Jangan pelik kalau anak itu juga menjadi pelumba basikal. Tetapi jangan pelik juga kalau anak mereka tak menjadi pelumba basikal. Tak kisah, asalkan bukan kahwin dengan basikal sudahlah.

IKLAN

Apa pun, kita doakan moga Datuk Azizulhasni Awang terus berjuang untuk mencapai impian meraih kejayaan di sukan terbesar dunia ini pada tahun 2024 di Paris!

Sumber: Syahr Musafir

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520