Jika diajukan soalan berkenaan berniqab, sebab apa hendak berniqab? Sebab suami suruh, jadi nak dapat keredaan suami dan Allah? Atau sebab trend, tengok semua pakai niqab kita pun terikut-ikut? Atau sebab nak perhatian? Atau sebab nak gelaran wanita solehah?

Tepuk dada, tanya iman. Jika niat kita baik dan lurus, alhamdulillah.  Namun jika niat salah, lebih baik diperbetulkan dahulu.

Apatah lagi jika faham makna dan tujuan berniqab adalah untuk tidak menarik perhatian orang lain dengan cara menutup wajah, maka sewajarnya tidak mungkin akan berlebih-lebih merias mata untuk nampak menawan.

Pakai Niqab Jangan Sampai Berlebih-lebih Menghias Mata. Pencerahan Ustazah Asma, Jadikan Panduan!

Ayuh kita ambil pengajaran daripadan perkongsian daripada Ustazah Asma Harun menerusi video yang tular di TikTok, Ustazah Asma berkata mata dan mulut adalah tarikan utama yang akan mengundang perhatian orang ramai untuk memandang.

“Pakai niqab tetapi mata sangat cantik. Tujuan pakai niqab untuk tidak menarik perhatian. Mata dengan mulut tarikan yang kuat bagi wajah, sama ada lelaki ataupun perempuan.

“Saya bukan tujukan kepada wanita pakai niqab saja.. semua wanita lah. Cuma bila pakai niqab, keinginan lelaki untuk melihat kecantikan wanita itu kadang-kadang lebih.

“Bila mereka tengok mata yang dicantikkan berlebih-lebihan, mereka membayangkan lebih lagi. Subhanallah Allahuakbar,” jelasnya.

IKLAN

Dalam pada itu, Ustazah Asma’ memberitahu Islam tidak melarang wanita untuk berhias tetapi perlu tahu batas yang dibenarkan syarak.

Pakai Niqab Jangan Sampai Berlebih-lebih Menghias Mata. Pencerahan Ustazah Asma, Jadikan Panduan!

“Sama ada pakai niqab atau tidak, maksudnya biarlah wajah kita natural. Kecuali mungkin pakai bedak sikit, sunblock ke krim untuk menutup cela.”

@f4tin4yu90 #niqab #subahanallah #ustazahasmaharun ♬ bunyi asal – 4yuKamil90

Itu kalau kita baca yang ditulis oleh jabatan mufti iaitu dibenarkan syarak supaya ada keyakinan diri, diri itu lebih bersih dan kemas dengan tujuan tersebut. Jangan sampai bertabbaruj,” jelasnya lagi.

IKLAN

Sumber : Tiktok @f4tin4yu90

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

 

IKLAN

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Pakai Niqab Jangan Sampai Berlebih-lebih Menghias Mata. Pencerahan Ustazah Asma, Jadikan Panduan!

 

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di SINI

Pakai Niqab Jangan Sampai Berlebih-lebih Menghias Mata. Pencerahan Ustazah Asma, Jadikan Panduan!