Bagi yang dah biasa masak sikit, bila nak masak dalam portion yang banyak terus rasa blank. Takut la pula nanti terlebih itu ke, terkurang ini ke, betul tak?
Yang mana tiba-tiba ada orang nak datang rumah waktu cuti, tak reti nak bajet makanan masak macam mana, boleh cuba resipi dari Latifah Karim ni. Tiru je semua, zupp zapp siap! Jom cuba.
RESEPI NASI TOMATO by Cik Tipah
Untuk 20 orang makan
Nasi Tomato
8 cawan beras basmathi direndam 30 minit
9 cawan air
1 cawan susu cair
1 biji bwg merah besar saiz sederhana dicincang
6 ulas bwg putih dicincang
2 inci halia dititik
4 sudu besar sos tomato
1/2 tin tomato puree
1 kiub ayam
1 biji tomato di potong dadu
1 batang serai dititik
4 sekawan kayu manis/ bunga lawang/ bunga cengkih/ buah pelaga
Minyak sapi/ butter/ majerin untuk menumis
Daun pandan/ ketumbar
Kismis
Garam dan gula
Ads
Cara masak nasi
#1 Tumiskan 4 sekawan, serai, halia, daun pandan hingga naik bau. Masukkan bawang merah dan putih.. Bawang dah kekuningan masukan sos tomato, tomato puree, kiub ayam dan tomato yg dah dipotong dadu.
#2 Bila semua dah sebati boleh la masukkan beras dan kacau @goreng selama 5 minit lebih kurang.
#3 Pindahkan beras tadi ke periuk nasi. Kemudian masukkan air, susu, garam, gula, kismis dah 2 tangkai daun ketumbar.
#4 Bila periuk nasi dah kee warm terus tutup suis. Ini bertujuan untuk mengelakkan nasi hangit @berkerak di bawah. Biarkan selama 5 – 10 minit baru la bukak tudung periuk dah boleh kacau nasi pakai garpu @copstik utk elakkan nasi patah.
Ads
Ayam Masak Merah
1 1/2 ekor ayam (sy masak 23 ketul hr tu)
2 biji bwg besar (dikisar)
7 ulas bwg putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
1 1/2 cawan cili kisar (lebih kurang)
Sos cili
Sos tomato
Gula melaka
Gula, garam
Tomato
1 biji bwg besar utk hiasan
4 sekawan
Minyak untuk menumis
Ads
Cara memasak
#1 Gorengkan ayam.
#2 Tumiskan bwg merah, putih, serai dan halia kisar sampai naik bau. Kemudian masukkan cili kisar. Masak sehingga semua bahan masak dan naik minyak. Masukkan sos tomato dan kacau. Masukkan gula melaka, garam dan gula.
#3 Masukkan ayam dah kacau dalam 10 minit lebih kurang. Biar ayam tu mesra.
#4 Last taburkan bawang dan tomato. Siap!!!
* Kami tak letak susu ya dalam masak merah ni sebab tak suka dan ayam akan cepat basi..ini resepi mak mentua kami😍
* Kalau nak buat sikit kecikkan portion.
* Hampa try naaa..letih taip resepi panjang berjela ni😜😜😜
Selamat mencuba!!!😊😊😊
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Wanita yang handal memasak ini sememangnya idaman para jejaka di luar sana. Sebab itulah bila sudah berada dalam fasa perkahwinan itu, air tangan isteri juga menjadi kegemaran.
Tak kurang juga dengan @ashdanwife yang berkongsi resipi nasi goreng tomyam paling simple daripada air tangan isterinya. Tak menyesal jika anda cuba sebab pasti tak perasan pinggan dah licin.
Nasi Goreng Tomyam
Bahan-bahan:
Sotong
Udang
Nasi semalam
Telur
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Serai 2 batang
5 biji cili padi
2 sudu cili kisar
1 sudu pes tomyam
1 sudu sos tiram
1 sudu sos ikan
Sos cili
Lobak merah
Kubis bunga
Daun limau purut
Cara Penyediaan:
– Siang udang dan sotong, potong kecil dan basuh sehingga bersih.
– Hiris semua bahan tumis (bawang merah, bawang putih dan serai).
– Tumbuk kasar cili padi.
– Tumiskan semua bahan tadi dan masukkan cili kisar.
– Masukkan pes tomyam, sos tiram dan sos ikan.
– Masukkan udang dan sotong tadi dan tambahkan sedikit sos cili.
– Masukkan sayur lobak merah dan kubis bunga yang telah dipotong kecil dan tambahkan hirisan daun limau purut.
– Masukkan nasi semalam, gaul sehingga masak.
– Boleh tambahkan telur yang digoreng dengan air untuk dimakan bersama nasi goreng tadi.
Siapa kata nak buat Cekodok atau Cucur kena ada tepung, guna roti je dah boleh dapat cucur yang sedap dan menyelerakan.
Nak tahu caranya jom cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Mas Cotek. Resipi yang cukup simple tapi sedap. Boleh cuba untuk minum petang nanti.
CEKODOK ROTI GARDENIA..byk sgt aih iklan lalu lalang,lambat opah nk bersarapan..yesss!!! kasi peghabeh roti yg nk expired tu hah…ni kalau ada kuah kacang aje sedap giler abadi ni😋😋..ate x mandang..sos2 ni opah x gemo sgt..mkn jugak le…moh kite.
Bahan-bahan
12 keping roti kosong Gardenia
1 biji bawang besar di cincang
2 cili merah dicincang
sedikit daun sup/ daun bawang dihiris halus
2 biji telur
1 sdt serbuk lada putih
1 sdt maggi secukup rasa
Garam secukupnya
Nota:
Boleh tambah udang, ikan bilis, kentang, lobak dll jika suka. Pelbagaikan rasa.
Cara membuat:
– Roti digunting atau disiat-siat menjadi kepingan kecil.
– Satukan semua bahan.
– Gaul sehingga sebati.
– Panaskan minyak.
– Bulat-bulatkan terus masuk ke dalam minyak panas.
– Goreng hingga keemasan.
– Hidang bersama sos dll.
– Enak dimakan begitu sahaja.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Jika setiap hari menu berbuka puasa dengan makan nasi tentu bosan. Sejak berbuka pada awal Ramadan tentu hari-hari makan nasi.
Apa kata menu berbuka hari ni menu mee. Makan panas-panas pun sedap.
Hari-hari makan nasi bosan jugak kan. Hari ni tekak nak makan mee sup . Ada jugak yang panggil mee rebus . Nama berbeza ikut negeri kita buat mee sup ala thai.
Resipi ni mmg tak de guna rempah sup . Tapi rasa memang superb.
Mee sup Ala Thai :
bahan-bahan nye
– Bawang merah 6 biji (blend )
– Bawang putih 6 ulas ( blend )
– lada hitam 1 sudu ( blend )
– rempah 3 sekawan * kayu manis…bunga lawang dan bunga cengkih
– ayam / daging / udang / sotong
– sayur-sayur carrot & sawi
– limau kasturi ( 2 biji )
– telur
– daun sup
– bawang goreng
cara-caranye :
– tumis bahan blend dan bertanda ( * ) sampai garing & naik bau
– masukkan bahan lauk-lauk. masak hingga separuh masak
– masukan carrot
– masukkan air ( buka api besar bg mendidih ganas )
– masukkan mee yg telah dibersihkan
– pecah kan telur ( jgn kacau kuat )
– masukkan sawi
– perah limau
– sebatikan dgn perasa
– taburkan bawang goreng & daun sup
Siap!
Kredit: Darl Wina Home Decor via Masak Apa Hari Ni
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.