Pelbagai jenis hidangan menu yang dapat dimasakan dengan mengunakan sayur Fat Choy. Sayur ini sering dijual di pasar, boleh juga ditanam di halaman rumah.

Biarpun nampak mudah untuk bercucuk tanam tanaman ni, tetapi jika salah teknik tanaman tidak menjadi. Nak tahu teknik yang betul, ikuti perkongsian ini.

Cara tanam sayur Pak Choy

Sediakan tanah 6 in 1 dan sekam mentah @cocopeat sbg media semaian.

Masukkan ke dalam besen.Tanam benih pakchoy lbih kurang 0.5cm.Letak di tmpat teduh selama 3 hari.

Spray sahaja pagi dan penting dalam tempoh semaian ni.Klau nak siram just siram² manja.Jgn trlebih air.Slps kluar daun, beri cahaya 8-12.Ini sangat sangat penting.

Benih yang tumbuh dgn baik tidak kurus dan tinggi sebaliknya gemuk dan rendah.
Slps dua minggu pindahkn anak pakchoy ke tmpat lain utk ditanam. Sediakn media tanaman 6 in 1,sekam mentah,cocopeat dan pasir.Pindahkn satu satu.Beri full sunlight.Slps

Seminggu baru baja.Saya guna tinja kambing dan baja kopi shj utk pakchoy.
Slps 3 minggu ditanam,pakchoy sudah blh dituai.Jika pakchoy berusia lbih drpd 2 bulan, sayur yg dipetik sudah tua dan btgnya mnjadi keras serta tidak rangup.

IKLAN


Selamat mencuba.

Sumber: Liyana Mohd Poad

Bacaan lanjut: Perunding Kewangan Ini Tunjuk 6 Trik ‘Sorok’ Duit Supaya Hujung Bulan Tak Sesak, Siap Boleh menabung lagi! Memang Best Cara Ni!

 

IKLAN

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club