Air cendol merupakan salah satu minuman yang cukup popular dan menjadi antara minuman yang menjadi treadmark sepanjang masa. Rasanya yang manis dan berlemak menjadikan minuman cendol punyai keistimewaannya yang tersendiri.

Penggemar Cendol, Boleh Cuba Resipi Homemade Ni. Tidak Susah Mana Pun Rupanya!

Minuman ini terhasil daripada olahan tepung beras bercampur dengan santan dan gula merah. Manakala menurut di laman cnngo.com, cendol dikatakan lebih mirip sebagai disert. Walau apa pun tafsirannya, apa yang pasti sajian nan satu ini cukup enak dan menyegarkan.

Menyedari begitu ramai yang menyukai  minuman ini, maka tidak hairanlah minuman cendol ini begitu mudah untuk didapati. Sama ada dijual di gerai tepi jalan atau hingga di tempat makan bertaraf eksklusif sekali pun, air cendol menjadi antara menu yang ditawarkan.

Pun begitu, sekiranya terasa teringin nak buat sendiri cendol, jom kita tengok resipi yang dikongsi oleh Mamak Haji ni.


CENDOL

IKLAN

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
* 125gm tepung beras (1 cawan)
*20gm tepung Hoen Kwe
* 50gm tepung ubi
*200ml air pandan (2 cawan)
*3/4 sudu makan Air Kapur.
*1 sudu kecil garam
* secubit pewarna hijau

CARA-CARA PENYEDIAAN:
1. Untuk mendapatkan air pandan, potong 4-5 daun pandan kira 2 inci dan masukkan 2 dan 1/2 cawan air dalam mesin pengisar. Masukkan pewarna dan kisar sehingga halus. Tapis airnya dan sediakan dua cawan untuk adunan.

2. Ambil sebuah bekas masukkan tepung beras, tepung Hoen Kwe, tepung ubi, garam dan air pandan, adun rata dan masukkan air kapur dan kacau rata.

3. Masukkan dalam periuk dan panaskan dengan api yang sederhana. Sentiasa kacau adunan. Bila adunan mula pekat kecilkan api dapur. Kacau sehingga adunan menjadi kilat dan mula mendidih berlopak. Matikan api dapur. Walau api dapur dimatikan kita perlukan adunan itu sentiasa panas untuk tidak menjadi keras sebelum cendol dibentuk melalui acuan muruku. Dengan sebab ini kita perlu sediakan sebuah bekas yang menampung sekurang-kurangnya 500ml air panas dan bekas adunan yang digunakan masak. Bila adunan telah dikeluarkan dari dapur letak bekas itu di atas bekas yang mengandungi air panas. Sebenarnya kita panaskan double bottom.

IKLAN

Penggemar Cendol, Boleh Cuba Resipi Homemade Ni. Tidak Susah Mana Pun Rupanya!

4. Dalam pada itu siapkan sebuah bekas air yang mengandungi air ais.

Penggemar Cendol, Boleh Cuba Resipi Homemade Ni. Tidak Susah Mana Pun Rupanya!

5. Ambil bekas buat muruku (atau alat pelenyek ubi kentang), masukkan adunan dan mula kenakan tekanan adunan itu jatuh ke dalam bekas yang mengandungi air ais. Panjang cendol yang baik ada 1 inci lebih. Jangan pendek sangat. Bekas muruku yang terbaik buatan dari kayu atau plastik. Jenis yang diperbuat dari logam . Akan panas dan sukar untuk anda memutarnya.

IKLAN

6. Buat sampai adunan habis. Air yang cendol berada itu jangan buang kerana ia mengandungi air kapur boleh melambatkan cendol basi dan juga santan semasa bancuh cendol.

7. Simpan di peti sejuk sehingga anda ingin gunakan buat air cendol, cendol ABC atau pun agar-agar cendol yang lazat. selamat mencuba.

 

Sumber : Mamak Haji


[su_highlight background=”#f2144a” color=”#242121″]5 lokasi cendol pilihan KELUARGA[/su_highlight]

  1. Cendol Seksyen 7, Shah Alam
  2. Cendol Wahab, Taman Sri Rampai
  3. Cendol USJ 4, Subang Jaya
  4. Cendol Klang
  5. Cendol Durian Borhan Kuala Selangor
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI