Sedihnya hati bila melihat barang-barang di dalam rumah habis dimasuki air banjir, yang terbayang di mata  pastinya bajet yang ‘ke laut’ nak beli yang baru.

Usah kecewa dulu dan tergesa-gesa nak tukar yang baru. Pasti ada yang masih boleh dipakai walaupun terendam dalam air banjir.

Jom cuba tip yang dikongsikan saudara Ben Safwan bagaimana untuk membersihkan barang elektrik selepas banjir. Moga langkah ini dapat membantu anda.

“Periksa Betul-Betul Kering, Jangan Rushing.” Lelaki Ni Kongsi Cara Bersihkan Barang Elektrik Selepas BanjirLangkah untuk anda bersihkan barang elektrik selepas banjir dah surut. Saya kongsi untuk warga TAHI yang memerlukan. Saya tak mampu lagi bantu secara fizikal ( luar kawasan seberang laut ) maka saya kumpulkan info berguna untuk anda.

 

IKLAN

1. Jangan sekali-kali cuba menghidupkan untuk test ia masih OK atau TIDAK.
2. Kumpul semua peralatan letrik, kemudian tembak air untuk membersihkan lumpur di setiap bahagian.
3. Buka back cover atau sebarang penutup yang boleh dibuka sehingga menampakkan komponen dalam peralatan, kemudian tembak air untuk membersihkan lumpur.
Jangan memberus, jika perlu guna berus cat untuk menyental lumpur yang degil.
4. Bila dah rasa cukup bersih, jemur tengah panas 3 ke 4 hari sehingga puas hati tiada air atau kelembapan pada komponen bahagian dalamnya.

“Periksa Betul-Betul Kering, Jangan Rushing.” Lelaki Ni Kongsi Cara Bersihkan Barang Elektrik Selepas Banjir
5. Jika ada pengering rambut (hair dryer) tiupkan udara panas kebahagian yang sulit supaya betul-betul kering ,boleh juga tembak dengan angin tapi guna hos kecil
6. Pasangkan balik back cover atau penutup belakang setelah DIPERIKSA BETUL-BETUL KERING ( 3-4 HARI ) . JANGAN RUSHING
7. Hidupkan untuk test OK atau TIDAK.

“Periksa Betul-Betul Kering, Jangan Rushing.” Lelaki Ni Kongsi Cara Bersihkan Barang Elektrik Selepas Banjir

IKLAN

Yang penting sabar dan tabah mengendali kerja baik pulih peralatan letrik yang sebenarnya tidak rosak pun kerana banjir. Untuk membantu mangsa-mangsa banjir supaya mereka dapat mengurangkan belanja membeli peralatan letrik yang baru.