Hati ibu bapa mana yang tidak risau bila terpaksa mengambil keputusan untuk menghantar anak-anak ke pusat asuhan kanak-kanak. Kebimbangan ini bertambah-tambah lagi bila mana kita sering dikhabarkan pelbagai kes penderaan, kemalangan dan sebagainya berlaku di tempat anak-anak kecil ini ditempatkan.

Malah melalui satu kajian, dalam tempoh 6 bulan pertama pada tahun 2018, hampir 200 kes penderaan kanak-kanak oleh pengasuh telah dilaporkan. sehingga menimbulkan kerisauan dalam kalangan ibu bapa terhadap keselamatan anak mereka. Kecuaian adalah antara perkara yang amat dititikberatkan oleh ibu bapa dalam memilih sama ada hendak menghantar anak-anak ke pusat asuhan atau mengupah pegasuh yang lebih mesra dipanggil ‘bibik’.

Isu tersebut tidak sekadar selesai dibicarakan pilihan mana yang lebih selamat dan mengikut kemampuan mereka, sama ada ke taska atau ‘bibik’. Ibu bapa juga mementingkan kemahiran dan pengalaman pengasuh tersebut khususnya tentang penjagaan dan protokol keselamatan kanak-kanak.

Boleh semak secara online

Menyedari keperluan mendesak bagi masyarakat untuk mendapatkan pengesahan latar belakang secara mudah dan segera, Verity Intelligence Sdn. Bhd., sebuah syarikat berkaitan saringan dan pengesahan latar belakang terkemuka di Malaysia dan Singapura, melancarkan Verity Plus Online (www.verityplusonline.com), sebuah platform untuk membantu mana-mana syarikat atau individu untuk mengesahkan latar belakang seseorang. Antaranya termasuk  untuk membolehkan majikan memeriksa latarbelakang bakal pekerja sebelum diambil bekerja atau juga untuk orang ramai memeriksa latar belakang mana-mana syarikat sebelum menggunakan perkhidmatan atau membeli produk mereka.

Pilih Pusat Jagaan, Ibu Ayah Kena Semak Betul-betul & Ianya Mudah Sangat. Sila Takenote!

IKLAN

Menurut pengasas platform Verity Plus Online, Mark Leow membangunkan platform  ini dengan harapan supaya Malaysia akan menjadi sebuah negara yang lebih selamat. “Seringkali kita melihat dan membaca laporan media tentang penipuan di internet, kecurian identiti, penderaan kanak-kanak di pusat asuhan dan terbaharu, golongan profesional yang menggunakan kelayakan palsu. Dengan pelancaran VPO, ia akan membolehkan mana-mana pihak termasuk juga syarikat kecil dan sederhana (PKS) dan individu membuat semakan latar belakang terhadap seseorang individu atau sesuatu pihak lain dengan kos yang minima iaitu  RM140 sahaja,” katanya.

Pilih Pusat Jagaan, Ibu Ayah Kena Semak Betul-betul & Ianya Mudah Sangat. Sila Takenote!

Syarikat yang telah ditubuhkan sejak tahun 2010 ini sudah mempunyai lebih 500 pelanggan dan telah berjaya menjalankan semakan latar belakang ke atas 100,000 individu. Daripada jumlah tersebut, 90% daripada semakan adalah dijalankan oleh golongan majikan untuk memeriksa dan mengesahkan latar belakang bakal pekerja mereka bagi mewujudkan suasana bekerja berisiko rendah atau lebih selamat.

IKLAN

Antara lain Platform VPO yang telah dibangunkan sepenuhnya oleh rakyat Malaysia ini juga berhasrat membantu syarikat PKS menyaring bakal pekerja manakala pemilik premis memeriksa  latar belakang bakal penyewa mereka.  Malah menurut Mark, platform ini juga boleh digunakan secara berkesan oleh golongan ibubapa  untuk memeriksa latar belakang penjaga atau pengasuh anak mereka sebagai langkah keselamatan sebelum menghantar anak mereka ke sesuatu tempat asuhan.

Semakan VPO antara lain mampu memberikan maklumat bagi pengesahan identiti seseorang, rekod jenayah, rekod kredit, dan sebarang maklumat lain berkaitan kes litigasi dan semakan integriti.

Menggunakan VPO, orang ramai juga boleh membuat semakan ke atas diri sendiri secara berkala untuk memeriksa rekod kewangan masing-masing bagi memastikan tidak berlaku sebarang kejadian kecurian identiti. VPO mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (PDPA) dan menyediakan laporan lengkap seawal 1 hingga 5 hari bekerja.

IKLAN

Bagi syarikat korporat yang besar, Verity Intelligence (www.verityintel.com) merupakan sebuah syarikat yang diyakini oleh lebih daripada 500 syarikat di Malaysia dan Singapura serta menawarkan penyelesaian semakan latar belakang yang boleh diselaraskan untuk memenuhi pelbagai keperluan syarikat.