Basque Burnt Cheesecake ataupun kek keju hangus, adalah antara pemanis mulut atau dessert yang trending kini. Ibu-ibu yang nak cuba sendiri resipi ini, tak perlu risau. Sangat mudah untuk disediakan di rumah kerana anda hanya menggunakan airfryer je. Masa yang diambil pun tak lama.

Resipi ini adalah hasil perkongsian saudara Rizal KingRiz. Selamat mencuba!


Penangan AF memang power

Cheese cake hari tu abang bagi MIL rasa. Mak mertua abang ni dah 30 tahun lebih buat segala macam jenis kuih muih untuk tempahan. Risau juga abang 😅

Semalam MIL datang cakap sedap sangat cheese cake hari tu!

Apalagi abang pun dengan pantas terus ke kedai beli lagi bahan 🤣🤣🤣

Abang buat dua biji terus 💪

Ok bila buat dua biji berturutan abang dapat keputusan macam ni:

  1. Kalau blend sambil campur satu demi satu bahan akan beri tekstur kek yang lebih cantik.
    2. Loyang non-stick membakar dengan lebih cantik berbanding loyang di alas baking paper.
    3. AF yang dah preheat perlu menggunakan suhu yang lebih rendah.
    4. Walau macam mana burnt sekalipun kulitnya, isi di dalam kek tetap sedap.

Kesimpulannya walau apa jenis AF pun korang guna, korang tetap boleh buat cheese cake yang sedap ni 😊

Nah abang bagi resepi lagi sekali.

Burnt cheesecake

  1. Cream cheese 250g
    B. Gula halus 1/2 cawan
    C. Telur 3biji
    D. Tepung gandum 2 sudu besar
    E. Whiping cream 125ml

  1. Blend campuran satu persatu sehingga semua bahan lembut dan sebati.

IKLAN

  1. Sapu butter di dalam loyang untuk elak kek melekat.

 

  1. Masukkan adunan ke dalam loyang 6”
  2. AF dengan suhu 180° selama 25 minit.

IKLAN

Dah siap masak, biarkan kek sejuk secara semulajadi.

Kemudian simpan di dalam peti sejuk untuk beberapa jam. Kek yang dah sejuk mudah dipotong dan lebih sedap bila dimakan.

Pesan abang: Bukan brand AF yang penting tapi kerajinan yang menentukan