Lebih sebulan dirawat di Hospital Kuala Lumpur, pelakon Aripah Damanhuri, 73 meninggal dunia akibat jangkitan kuman pada seluruh organ.

Berita duka tersebut disahkan oleh anak bongsu kepada pelakon itu iaitu Fais Nurpais Ismail ketika dihubungi mStar.

Menurut Fais, jenazah ibunya masih berada di hospital dan akan dibawa ke surau Al Tarbiyah Taman Melewar kemudian disemadikan di anah Perkuburan Raudhatul Sakinah Taman Batu Muda.

“Ya, mak baru saja meninggal pada pukul 8.15, tadi di wad 23, HKL. Jenazah masih berada di wad dan Insya-Allah urusan mandi dan kafan akan dilakukan di HKL melalui foresik.

“Kemudian akan bawa jenazah pergi ke surau Tarbiyah Taman Melewar untuk urusan solat. Insya-Allah jenazah akan dikebumikan di Raudhatul Sakinah , dekat area Batu Muda.

“Cumanya pukul berapa sampai sana, saya akan maklumkan kemudian… Insya-Allah.

“Pohon sedekahkan doa kepada mak ya. Kalau mak ada apa-apa hutang yang belum langsai, hubungilah saya, Insya-Allah,” ujar Fais lagi.

Pada 23 April lalu, Aripah Damanhuri, 73, dimasukkan ke HKL kerana paras oksigen menurun dan terpaksa ditidurkan selepas disyaki mendapat jangkitan kuman dalam paru-paru.

Anaknya, Fais Nurpais memaklumkan Aripah diberikan bantuan pernafasan selain semua jenis ubat penguat jantung sudah dihentikan.

Malah, organ-organ pelakon itu juga semakin sembuh daripada jangkitan kuman.

IKLAN

Adik kepada Allahyarham Aripah iaitu pelakon Normah Damanhuri berkata kakaknya ketika itu menunjukkan perkembangan positif.

Biarpun belum sedar sepenuhnya, namun kakaknya itu memberi respons setiap kali dipanggil.

Allahyarham mula bergiat aktif dalam bidang lakonan sejak 1980 an dan kekal aktif dalam televisyen dan filem.

Antara filem lakonannya iaitu Senario XX (2005) dan 8 Jam (2012) manakala drama berjudul Airmata Maria, Gerak Khas musim 11 dan Antara Maghrib dan Isyak.

IKLAN

Sumber: facebook Fais Al-Hajari


ARTIKEL MENARIK: “Rumah Pertama Beli Umur 21 Tahun.” Fasha Sandha Sebak & Syukur Impian Bina Surau Dalam Rumah Tercapai

ARTIKEL POPULAR: “Meh Sini Mak Simpan.” Alhamdulillah Rezeki, Neelofa Dedah Bilal Collect RM14K Duit Raya

BACA INI JUGA : “Humble Makan Dengan Anak Sambil Duduk Atas Lantai Je.” Elly Mazlein Dipuji Pandai Bawa Diri Ketika Beraya Kampung Suami


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club