Bagi mereka yang suka menanam pokok bunga tentunya tidak akan melepaskan peluang untuk menanam pokok keladi yang memang tengah viral semenjak dua menjak ini. Jika dahulu tumbuhan ini hidup meliar tanpa siapa peduli, namun kini menjadi buruan ramai. Apatah lagi ada yang dijual hingga ribuan ringgit, cukup bernilai sungguh pokok keladi kini.
Lantaran itu, ada yang mula berjinak-jinak menanam pokok keladi dan menerusi perkongsian daripada seorang lelaki ini yang dikenali sebagai Tengku Aiman yang juga peminat tanaman keladi telah berkongsi info berkenaan jenis-jenis keladi.
Jadi boleh digunakan info berkenaan  untuk memudahkan anda menanam pokok keladi dan sekali gus mengenali ‘adik beradik’ pokok keladi yang diakui memang terlalu banyak jenisnya.
Di sini Tengku Aiman, kongsikan 12 jenis pokok keladi, semoga bermanfaat.
1. Keladi Kampung
– Mudah Jaga, Cepat Besar, Mudah Rimbun, Corak Daunnya Kurang kecantikan sedikit daripada Keladi Bandar, senang beranak.
2. Keladi Bandar (Hybrid)
– Sukar Jaga, Lambat Membesar, Sukar Rimbun, Corak Daunnya Sangat Cantik, Pengcahayaan 70%, Penyiraman cukup sekadar melembabkan tanah, susah beranak.
3. Alocasia
– Agak sukar jaga, Cepat Membesar (bergantung size pasu).corak daunnya mempunyai urat yang tegas dan tegang, lebih kearah menegak daripada merimbun, selagi akarnya x penuh pasu selagi tu lah dia x mau berenak. Penyiraman sekadar melembabkan tanah.
4. Colocasia
– Paling senang jaga, nak air banyak, sesetengah nak panas terik dan sesetengah nak panas 50% sahaja, senang beranak, daunnya besar2 kalau akarnya sudah menjalar dimerata tempat.
5. Monstera
– Indoor Plant, 100% Teduh namun ada matahari juga, daunnya kehijauan selalunya, daunnya suka terkoyak dengan semula jadi, jenih menjalar. Penyiraman sekadar melembabkan tanah.
6. Begonia Kampung
– senang dijaga, suka tempat teduh, daunnya x sebesar macam keladi2 lain, penyiramannya 2 kali sehari pagi dan petang, corak daunnya kurang cantik jika berbanding dengan begonia bandar. Boleh dibiakkan melalui daun yang matang.
7. Begonia Bandar
– sukar jaga, terlebih air automatik K.O, daunnya sangat cantik, daunnya tidak sebesar pokok keladi yang lain, boleh biakkan melalui daun yang matang.
8. Sygonium Kampung
– di kampung merata tempat ada, daunnya kurang cantik berbanding dengan sygonium bandar, jenis menjalar, penyiramannya 2 kali sehari pagi dan petang, cara pembiakkannya potong batangnya yang mempunyai akar dan tanam pasu atau direct tanah.
9. Sygonium Bandar
– agar suka ditemui, harga meletup, jenis menjalar, cara pembiakan potong bahagian batang yang mempunyai akar dan tanam di pasu atau direct tanah.
10. Anthurium / Kuping Gajah
– 100% nak teduh, Penyiraman sekadar melembabkan tanah sahaja, daunnya seakan sama namun size atau lebar daunnya yang membezakan mereka, daunnya mempunyai line putih yang berbentuk telinga gajah dan daunnya kehijauan tua yang sangat cantik, cara pembiakkannya potong ubinya dan tanam dalam pasu dan lakukan kaedah pengewapan untuk cepat keluar tunas baru.
11. Calathea
– Jenis nak 100% teduh, penyiraman 2 kali sehari pagi dan petang, jenis yang suka duduk berdekatan dengan pokok2 lain (jenis nak berkawan), lebar daunnya bergantung size pasu, senang beranak.
12. Aglonema
– Batang menegak, Daunnya pelbagai corak yang menawan, susah beranak, 100% nak teduh, penyiraman sekadar melembabkan tanah sahaja, cara pembiakan kena potong ubinya dan lakukan kaedah pengewapan.

 

 

ARTIKEL MENARIK : Akui Sibuk Kerja & Kini Ibu Ni Kesal Biarkan Anak Bermain ‘Phone’ Sampai Mata Merah & Sembab!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

IKLAN

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

IKLAN