Setiap penumpang pesawat pastinya mempunyai perasaan gemuruh setiap kali menaiki pesawat kan? Apa tidaknya, pesawat adalah kenderaan yang paling kurang tercetus kemalangan tetapi apabila berlaku, ianya akan menjadi tragedi.

Cuba bayangkan anda di dalam pesawat dan berlaku sesuatu, pastinya perasaan panik itu sukar dibendung lebih-lebih lagi untuk memberhentikan pesawat bukanlah sesuatu yang mudah.

Seperti yang terjadi bru-baru ini, sebuah penerbangan tambang murah ke Singapura telah mengalami kebakaran kecil di bahagian kabin selepas pengecas mudah alih atau ‘power bank’ meletup di Taiwan pada Isnin lalu.

Rakaman kejadian tersebut dikongsikan di media sosial dan kelihatan pramugari syarikat penerbangan itu sedaya upaya mencuba untuk menenangkan penumpang yang panik akibat api yang tercetus.

Difahamkan, insiden itu terjadi apabila asap daripada ‘power bank’ yang meletup memenuhi kawasan kabin sehingga memaksa kesemua 189 penumpang beserta kru untuk mengosongkan pesawat tersebut.

[TRENDING] ‘Dia Ditinggalkan Terkapai-kapai Menguruskan Anak-anak Yang Sedang Membesar. Adilkan Semua Ini?

IKLAN

[TIP MASAK] Hanya 15 Minit, Daging Liat Dapat Dilembutkan

Dua penumpang penerbangan yang dijadualkan berlepas pada jam 7:35 malam waktu tempatan mengalami lecur ringan manakala penumpang lain terselamat daripada kebakaran tersebut.

IKLAN

Ini kerana, api berjaya dipadam sebelum marak dan pesawat kembali berada dalam keadaan selamat namun juruterbang mengambil keputusan untuk tidak meneruskan jadual penerbangan.

Bukan itu saja, disebabkan tindakan pantas kru pesawat tersebut mendapat pujian kerana mereka berjaya mengawal situasi insiden berkenaan dengan profesional dan terkawal.

Bagi yang membawa power bank, anda dinasihatkan untuk memeriksa powerbank anda sama ada dalam keadaan baik sebelum membawanya ke mana-mana bagi mengelakkan situasi tidak diingi terjadi.

IKLAN

Sumber: MailOnline

[MESTI BACA]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Power Bank’ Meletup Dalam Pesawat! 2 Cedera, Tindakan Pantas KRU Berjaya Memadamkan Api

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI