Rasanya baru sahaja kita berhabis duit untuk membuat tempahan baju sekolah anak-anak dan baju raya sedondon untuk seisi keluarga.

Meskipun begitu, untung juga ada jarak waktu antara keduanya. Dapatlah kita kumpul duit serba sedikit untuk pastikan semuanya mencukupi.

Namun perkongsian seorang wanita di facebook baru-baru ini cukup membuatkan ramai buka mata dan tersedar.

Apa tidaknya, bulan Mac 2023 adalah tarikh anak-anak memulakan persekolahan dan pada bulan tersebut juga kita umat Islam berpuasa.

Jadi mahu atau tidak, pada bulan tersebut benar-benar memerlukan kebijaksanaan kita dalam mengurus kewangan.

Bukan itu sahaja, menurut Nor Faizah lagi, tailor juga perlu bersiap sedia.

Puasa bulan 3 … Naik sekolah bulan 3… Makanya tahun depan tailor kena susun jadual bagi molek la ya.

IKLAN

Bukan tailor ja… Mak ayah kena bijak berbelanja… Sebab dalam bulan berturut ada 2 perbelanjaan besar.. susun jadual perbelanjaan bagi elok ya. Kalau boleh hujung taun prepare siap-siap baju sekolah kasut sekolah buku sekolah… Atau hujung tahun prepare siap-siap baju raya duit raya..duit balik kampung.

“Puasa Bulan 3, Naik Sekolah Bulan 3…”-Tahun Depan 2 Perbelanjaan Besar Serentak!

Tailor pun kena atuq jadual bagi molek. Sat gi tempahan raya kelaut tempahan baju sekolah tenggelam. Hampa yang nak jait baju sekolah tu tempah awal-awal. Jangan sat gi kata maafla kami ambik baju sekolah dulu bayaq kendian..jangan dok buat muka kesianla… Sebab kesian jugak kat kami kalau kerja penat-penat tak dapat gaji. Tailor… Pakat belajaq dari kesilapanla na.

IKLAN

Dan yang penting jahit bagi ikhlasla kot mana pun. Jangan dok main asal boleh ja… Jahitan macam budak baru belajaq. Upah mahai tahap pro… 😁

Sumber : Nor faizah

ARTIKEL MENARIK : Selepas Balik Haji, Rico Rinaldi Tolak Tempahan Baju Seksi. Ramai Puji & Doakan Istiqomah!

Baca Ini Juga :“Bagus Didikan Suaminya..”- Minah Salleh Lebih Melayu, Tabah Diuji Suami Stroke!

IKLAN

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

“Puasa Bulan 3, Naik Sekolah Bulan 3…”-Tahun Depan 2 Perbelanjaan Besar Serentak!