Bagi yang pernah mengalami masalah kulit seperti berjerawat ketika zaman remaja, tentu hari ini masih ada lagi kesan parut di wajah. Tidak mahu kesan tersebut terus menampakkan celar di wajah, ada baiknya mencuba beberapa produk yang dikatakan berkesan untuk memudarkan parut yang sedia ada.

Ini sebagaimana perkongsian oleh Lina Shaari yang akhirnya menemukan produk yang serasi dengan kulit wajahnya malah turut berkongsi beberapa produk lain yang juga mempunyai keupayaan atasi masalah parut, bolehlah dicuba!

BOLEH CUBA 6 PRODUK NI UNTUK ATASI MASALAH PARUT

Setiap kali muka breakout, mesti kita akan lari mood. Nak keluar pun malas, kalau cover dengan makeup bukan bertambah elok malah makin bertambah parah jadinya.

Punca jerawat ni boleh terjadi banyak sebab, antaranya kita tersilap pakai produk kosmetik, stress, kecelaruan hormon, allergik makanan, cuci muka tak bersih, atau sarung bantal tak pernah bertukar.

Bila tumbuhnya jerawat, automatik biasa akan tinggalkan parut. Nak nak bila tangan kita tak dok diam, asyik nak merayap jer kerja dok kutis jerawat.
Yang boleh buat lagi teruknya, boleh tinggalkan parut hitam kat muka, amik masa yang lama untuk hapuskan parut hitam nie.

So hari ni Kak Lina nak review, 6 produk yang mana korang boleh pilih salah satu nya dan guna untuk atasi masalah parut. Bukan setakat parut jerawat jer, parut strecth mark, parut kena minyak panas, parut luka ringan,habit menggaru sampai tinggal parut pun boleh guna antara produk yang Kak Lina rekemen.

Dari segi berkesan ke tak, produk produk ni macam biasalah korang kena banyak banyakkan sabar sikit dan konsisten pakai, sebab parut ni memang take times untuk clear.

Amik masa berbulan bulan dan sampai sekarang masih ada lagi parut. Kak Lina guna Dermatix dan juga VCO.

Selain itu, disenaraikan beberapa produk lain yang juga berkesan untuk merawat parut.

  1. DERMATIX ADVANCED SCAR

    Harga untuk size kecik bermula RM69.90 dan size besar RM81.50 lebih kurang. Korang boleh beli di mana mana farmasi, guardian atau watson berhampiran.

2. ROSKEN BIO SERUM

Harga untuk produk ni RM28.00 (50ml)

Rosken Skin Repair Bio Serum is an intensive treatment skincare oil that when used regularly helps to reduce and treat typical skin conditions such as the appearance of stretch marks, scarring, uneven skin tone, very dry skin and ageing skin.

 

3. MEDERMA GEL

Size kecik RM46.10 (20g)
Size besar RM86.90 (50g)

Mederma helps to visibly reduce scarring. Mederma is a leading scar treatment – clinically proven and recommended by physicians and pharmacists. The proactive gel formula promotes the healing process of the skin, effectively reduces redness and makes the scar softer, smoother and more elastic.

4.Hiruscar Gel

5.BIO OIL

Harga bermula dari RM34.99 sehingga RM79.40 mengikut jenis saiz.

Bio‑Oil is a specialist skincare oil that helps improve the appearance of scars, stretch marks and uneven skin tone. It is also effective for aging and dehydrated skin

6. VIRGIN COCONUT OIL (VCO)

Harga RM40 saja untuk 60 sofgels.

 

sumber : Lina Shaari

 

Tinggalkan Komen