![20200425-153638-0000](https://cdn.keluarga.my/2020/04/20200425-153638-0000-25_48_638154-696x406.png)
Tak lengkap rasanya jika juadah berbuka tidak disertakan dengan menu pencuci mulut.
Jadi kali ini apa kata kita sediakan puding Karamel yang digemari ramai ini. Enak dimakan sejuk semasa berbuka.
Puding Caramel
Bahan² caramel :
5 sudu besar gula
3 sudu besar air panas
Cara² :
1. Masak gula api kecil sehingga gula cair dan warna keemasan. Kacau perlahan sehingga sebati & masukkan air panas (hati².. nanti akan meletup² @ merecik..)
2. Tuang dalam loyang dan biar caramel seketika.
Bahan² Puding :
6 biji telur
1 sudu esen vanilla (sy lebihkan sikit)
1 tin susu cair @ sejat
1/3 tin susu pekat (manis sedang² je..)
1/4 cawan air masak
Cara² :
1. Masukkan semua bahan dan blend sekejap sahaja dan tuang ke dalam loyang caramel.
– Kukus 20-30 minit
* Pastikan puding ni betul² sejuk sebelum nak keluarkn drp loyang.. (sy masuk dlm freezer sbb nk bg cepat sejuk)
sumber : Juman Islam via MAHN
Resipi Keledek Goreng, Rangup Bila Dikunyah, Cicah Dengan Sambal Kicap
![Resipi Keledek Goreng, Rangup Bila Dikunyah, Cicah Dengan Sambal Kicap](https://cdn.keluarga.my/2023/10/Untitled-design5.jpg)
Resipi Keledek Goreng, Rangup Bila Dikunyah, Cicah Dengan Sambal Kicap
Keledek goreng memang sedap dinikmati sebagai kudapan petang. Biasanya keledek goreng yang kita beli di gerai-gerai tepi jalan, paling suka sebab tepung gorengan rangup bila dikunyah. Memang sedap tapi kalau nak puas makan, eloklah kalau kita buat sendiri sahaja.
Bagi anda yang tiba-tiba teringin nak makan keledek goreng seperti yang peniaga pisang goreng jual, boleh cuba resipi perkongsian Aiza Shereen ini. Bahan yang digunakan pun tidak banyak. Jom mama kita cuba buat!
RESIPI KELEDEK GORENG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
Ubi keledek – kupas kulit
Tepung gandum
Marjerin
Garam
Minyak masak
Air suam
Serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
- Bersihkan keledek, kupas kulit dan potong keledek panjang-panjang.
2. Untuk bancuhan tepung, satukan tepung gandum, marjerin, garam, minyak masak, serbuk kunyit dan air suam.
3. Jika suka letak gula, boleh letak. Sukatannya agak-agak sahaja ikut sebanyak mana keledek yang anda guna.
4. Bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan biar betul-betul panas. Goreng keledek secara berperingkat.
6. Bila keledek sudah garing keemasan, angkat, toskan dan sedia untuk dihidang bersama sambal kicap.
KHASIAT UBI KELEDEK:
1. Vitamin B6
Ubi keledek mengandungi vitamin B6 yang membantu mengurangkan larutan kimia homosisteina di dalam badan. Homosisteina dikaitkan dengan penyakit degeneratif termasuk serangan jantung.
2. Vitamin C
Vitamin C di dalam ubi keledek penting untuk pembentukan tulang dan gigi, penghadaman, dan pembentukan sel darah. Ia juga baik untuk menyembuhkan selesema dan virus influenza. Vitamin C juga mempercepatkan penyembuhan luka dan menghasilkan kolagen yang membantu mengekalkan keanjalan kulit bak remaja.
3. Anti-oksidan
Memakan ubi keledek membantu melindungi badan dari toksin yang membawa kepada kanser.
4. Zat Besi
Kandungan zat besi di dalam ubi keledek menyokong sistem imun dan memastikannya berfungsi dengan baik di dalam badan. Ia memberikan tenaga, membantu pengeluaran sel darah putih, menentang stres, dan memetabolismekan protein.
![Resipi Keledek Goreng, Rangup Bila Dikunyah, Cicah Dengan Sambal Kicap](https://cdn.keluarga.my/2023/10/pexels-damir-mijailovic-5432013-1.jpg)
5. Magnesium
Ubi keledek merupakan sumber magnesium. Magnesium penting untuk kesihatan arteri darah, tulang, jantung, otot, dan fungsi saraf.
6. Pottasium
Potassium yang diketahui ada di dalam pisang juga turut ada di dalam ubi keledek. Potassium mengawal degupan jantung dan signal saraf. Ia juga melegakan pengecutan otot, mengurangkan bengkak, dan melindungi serta mengawal aktiviti buah pinggang.
7. Gula
Rasa ubi keledek yang semulajadi manis tidak bermakna ia tidak baik untuk kesihatan. Ia dilepaskan dengan perlahan ke dalam darah untuk memastikan keseimbangan sumber tenaga.
8. Karotenoid
Warna oren pada ubi keledek menunjukkan yang ia tinggi karotenoid seperti beta karoten dan sejenisnya. Karotenoid membantu menguatkan penglihatan dan menggalakkan ketahanan kita kepada penyakit. Ia merupakan antioksidan kuat yang mencegah kanser dan melindungi diri daripada tanda-tanda penuaan.
Kredit resipi & foto: Aiza Shereen
Cornflakes Rangup Pedas Lemak Telur Masin, Ramai Suka & Ni Resipinya!
![Cornflakes Rangup Pedas Lemak Telur Masin, Ramai Suka & Ni Resipinya!](https://cdn.keluarga.my/2020/03/20200307-135445-0000-07_37_608966.png)
Memikirkan untuk menyediakan kudap-kudapan untuk dimakan pada waktu-waktu lapang bila seisi keluarga duduk berkumpul, mungkin menu nan satu ini boleh dijadikan pilihan terbaik.
Spicy Salted Egg Cornflakes, bukan sahaja enak dimakan, malah menyediakannya amatlah mudah.
Jadi apa kata kita pelajari cara membuatnya daripada Mama Yaya.
Masak ni..Antara komen-komen anak saya pasal spicy salted egg cornflakes mama dia..
Anak no 1. Mama, sedap giler..
Anak no 2. Mama, sedap sangat-sangat..
Anak no 3. Mama, adik suka la..
Anak-anak selalunya jujur..haha…
Saya joint kelas untuk belajar buat ni. Tapi kat group masakan banyak je resipi-resipinya. Tapi yang saya buat ni betul-betul saya jatuh cinta. Kalau ada permintaan saya sudi untuk berkongsi resipi olahan saya.
***Edited
Ni resipinya ya…
Spicy salted egg cornflakes mamayaya
90g butter
80g serbuk salted egg
4 tangkai daun kari
5 biji cili kering (hiris halus)
1 sudu kecil serbuk kari daging babas
1/2 sudu kecil serbuk cili babas (nak pedas boleh tambah)
275g cornflakes nestle
Cara penyediaan :
1)Cairkan butter dengan api yang perlahan
2)Masukkan daun kari + cili kering
3)Masukkan serbuk salted egg, serbuk kari dan serbuk cili..kacau sebati dan tutup api.
4)Masukkan cornflakes..gaul biar sebati dan rata.
5)Masukkan kesemua dalam tray oven..bakar dalam oven suhu 120°c, 10minit..Sejukkan dan packing.
sumber : Ida Idy via MAHN
Belimbing Buluh Kalau Tak Habis, Boleh Buat Manisan, Rasa Sedap Macam Kismis
![Belimbing Buluh Kalau Tak Habis, Boleh Buat Manisan, Rasa Sedap Macam Kismis](https://cdn.keluarga.my/2024/02/Untitled-design18.jpg)
Belimbing buluh kalau tak habis, janganlah dibuang. Daripada buah belimbing buluh ini dibiarkan luruh dan busuk, apa kata anda manfaatkan menjadi manisan. Rasanya sedap seperti kismis.
Kalau memang banyak terlebih dan masih ada di pokok boleh praktikkan apa yang dikongsi Mia Mia ini. Wanita ini juga turut berkongsi cara membuatnya.
Belimbing Buluh Kalau Tak Habis, Boleh Buat Manisan
Cara membuat:
1. Sediakan bahan ini;
-2 kg belimbing buluh yang tua, bagus tidak terlalu masak
-Gula 1/2kg jika kurang manis boleh ditambah sesuai selera
-1 sudu teh kapur sirih
-Air secukupnya
![Belimbing Buluh Kalau Tak Habis, Boleh Buat Manisan, Rasa Sedap Macam Kismis](https://cdn.keluarga.my/2024/02/110138320_10220590379701033_8072907941000931254_n.jpg)
2. Bersihkan hujung pangkal belimbing buluh, cuci lalu rendan dalam air kapir sirih lebih kurang 2 jam. Kemudian bilas bersih dan tos.
3. Rebus sebahagian gula dengan 1 liter air sampai mendidih kemudian masukkan belimbing buluh rebus sampai mendidih lagi. Matikan, biarkan sehari semalam.
4. Saring belimbing buluh.
5. Rebus sisa gula dengan 1 liter air lagi, matikan api bila mendidih. Selepas itu masukkan kembali belimbing buluh, inapkan sehari semalam.
6. Jemur selama 3 hingga 4 hari. Siap.
Sumber: Mia Mia
Artikel berkaitan: “Tak Ada Lauk Lain Pun Tak Jadi Hal..”-Penangan Sambal Bilis Belimbing Buluh Memang Power!
Belimbing Buluh Hilangkan Hanyir Ikan, Begini Buatnya!
Rupanya Belimbing Buluh Ni Lagi Super Sedap Kalau Buat Jeruk, Memang Terangkat!