Gabungan rasa susu dan mangga yang masam-masam manis memang sangat menyegarkan. Teksturnya yang lembut lebih-lebih lagi kalau makan sejuk-sejuk memang sedap.

Untuk ibu-ibu yang tengah berdiet tapi nak cuba puding mangga susu yang simple ini resipinya. Bahan-bahan pun mudah hanya menggunakan  3-4  bahan utama saja. Hasilnya pula sangat menarik, ala puding mangga KFC tapi lagi sedap!

Jadi, jangan buang masa lagi. Jom kita tengok resepi puding mangga oleh Puan Yang Ku Rodzmah ini.


RESEPI PUDING MANGGA SUSU ALA KFC. KURANG MANIS LAGI SEDAP!

Hari tu ada orang share resepi dadih susu yang viral.

Saya pun dah cuba, tapi di atasnya saya letak topping buah mangga potong dan Sunquick mangga. Wow tak sangka, memang ‘terangkat’ habis!

Serius sedap makan sejuk-sejuk. Rasanya ala puding mangga yang dijual di KFC. Mungkin lagi sedap lagi sebab kita boleh olah ikut citarasa sendiri dan pakai pula bahan yang segar. Dah tentulah lagi uummpph hasilnya.

Ini saya sertakan bahan yang saya gunakan dan cara membuatnya langkah demi langkah.

Bahan-Bahan

  • 1 liter air masak / air tapis
  • Agar-agar tali 20g dibahagi 3 (letak 1 bahagian saja)
  • Susu kotak full cream 1 liter
  • Gula
  • Garam
  • Buah mangga segar dipotong dadu
  • Sunquick mangga

Cara membuat

  1. Masak agar-agar

Mula-mula masakkan agar-agar tali menggunakan 1 liter air.

Tunggu sampai agar-agar betul-betul larut dan hancur. Masukkan sedikit gula dan garam.

2. Tuangkan susu full cream

Bila dah hancur agar-agar tu barulah letak susu kotak full cream 1 liter.

Tunggu sampai meruap dah boleh padamkan api ya. Tak perlu sampai gelegak sebab nanti susu tu tak cantik.

3. Isi dalam bekas

Isi puding susu ke dalam bekas dan tunggu kejap biarkan ia memejal.

IKLAN

4. Letak topping

Untuk topping tu saya cuma campurkan mangga yang dipotong dadu dan bersama Sunquick perisa mangga. Tak perlu masak, terus campurkan saja.

Ikutlah banyak mana nak guna, boleh agak-agak ikut kita nak manis macam mana.

Bila dah siap, inilah hasilnya. Mudah kan? Nampak warnanya pun menarik.

IKLAN

‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍